Așadar, România devine o forță pe piața de energie. Este vorba despre despre un acord semnat între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria. Acesta va pune în mișcare proiectul „Green Energy Corridor”.

România devine o forță pe piața de energie

Totodată, proiectul va integra capacitatea regională de energie și va furniza energie electrică la prețuri competitive din surse regenerabile.

Astfel, țara noastră dezvoltă un parc eolian uriaș în Marea Neagră. Va fi unul dintre principalii producători de energie din Europa.

În aplicarea acordului, CNTEE Transelectrica SA și celelalte părți relevante desemnate la nivelul fiecărui stat, respectiv AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt., au semnat la București un Memorandum de Înțelegere.

Prin acesta, convin să depună eforturile necesare pentru a întreprinde demersurile privind înființarea unei societăți de tip Joint Venture, cu sediul în România.

La ceremonia de semnare a acestui Memorandum de Înțelegere au participat:

  • Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României;
  • Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei;
  • Gabriel Andronache, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Societatea de tip Joint Venture ar urma să asigure implementarea Proiectului „Green Energy Corridor”

Societatea de tip Joint Venture ar urma să asigure implementarea Proiectului „Green Energy Corridor”. Proiectul trebuie să fie implementat în conformitate cu acordul între Guvernele statelor Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria.

Memorandumul semnat la București între CNTEE Transelectrica SA, AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt., pune bazele cadrului general de înțelegere a celor patru părți relevante cu privire la inițierea procedurilor de înființare a societății de tip Joint Venture, cu condiția obținerii acordurilor statutare prealabile incidente fiecărei companii în parte.

parc eolian
SURSA FOTO: Engie Romania

Transelectrica urmează să convoace Adunarea generală a acționarilor

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, subsecvent stabilirii informației adecvate complete având ca obiect noua societate de tip Joint Venture, urmează să convoace Adunarea generală a acționarilor pentru obținerea aprobării participării la capitalul social al acesteia.

Amintim că „Green Energy Corridor” este un proiect ambițios convenit de guvernele Azerbaidjanului, Georgiei, României și Ungariei, cu susținerea Comisiei Europene, care va integra capacitatea regională de energie și va furniza energie electrică la prețuri competitive din surse regenerabile, în conformitate cu obiectivele actuale de tranziție energetică la nivelul Uniunii Europene.

CNTEE Transelectrica SA, desemnată de Guvernul României în calitate de parte relevantă în acest proiect, colaborează îndeaproape cu celelalte părți relevante din statele partenere în vederea atingerii obiectivului acestui proiect extrem de complex, respectiv evaluarea potențialului de producere și schimburile de energie curată în zona Caucaz/Europa și proiectarea infrastructurii aferente, luând în considerare aspectele tehnice, economice și de reglementare.