România vrea să adere la OCDE în 2026
Mircea Abrudean a afirmat că după aderarea României la Uniunea Europeană și la NATO, integrarea în OCDE este „cel mai important obiectiv de ţară”. Iar în momentul în care ţara noastră va deveni membru al acestei organizaţii, spune acesta, „oraşele mici vor putea beneficia direct de expertiza şi know how-ul oraşelor din alte state membre” şi „vor putea prelua din metodele şi soluţiile de servicii publice inovative”.
„Cel mai mare beneficiu al aderării la OCDE îl reprezintă investiţiile străine directe. Orice investitor va avea garanţia unei economii performante şi a unei administraţii la cele mai înalte standarde de eficienţă. De investiţii aveţi cea mai mare nevoie, pentru că acestea aduc dezvoltare, locuri de muncă şi bunăstare”, a declarat el la Forumul oraşelor mici din România.
Secretarul general al Guvernului consideră însă că „se vorbeşte prea puţin în România” despre aderarea țării noastre la OCDE, fiind „un club de elită al economiilor mondiale”.
„Este vorba de 38 de state, cu cele mai puternice economii ale lumii, care, împreună, înseamnă peste 70% din comerţul şi serviciile la nivel mondial şi peste 90% din investiţiile străine directe. (…) Ca să ne facem o idee despre ceea ce înseamnă credibilitatea şi garanţia standardelor OCDE pentru investitori, în anul 2022 România a deschis oficial procesul de aderare la acest for, în luna ianuarie”, a explicat acesta.
Mircea Abrudean a adăugat că în anul 2022, investițiile străine directe au atins un total de aproape 11 miliarde de euro, un record istoric, fiind cu două miliarde de euro mai mari decât în 2008, care fusese anul de referință pentru investițiile străine directe până în acel moment.
Cel mai important proiect de țară
La sfârșitul lunii iulie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România continuă să fie o verigă de stabilitate, inclusiv în domeniul economic. În această context, el a subliniat că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), planificată pentru anul 2026, reprezintă acum cel mai important proiect național.
Declarațiile premierului au fost făcute în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care a avut loc la Palatul Victoria. Acest eveniment a reunit oficiali de rang înalt și diplomați, oferind un context pentru discuții despre poziționarea internațională a României și despre obiectivele de politică externă și economică ale țării. Mai multe puteți citi aici.