Banca Mondială repartizează economiile lumii în patru grupe de venituri: venituri scăzute, venituri mijlocii de jos, venituri mijlocii superioare și venituri mari.
Clasificările sale sunt actualizate anual începând cu data de 1 iulie. Acestea se bazează pe valoarea „GNI per capita” a anului precedent. (În cazul de față, 2021). Măsurile sunt exprimate în dolari americani (USD) și sunt determinate folosind factori de conversie derivați conform metodei Atlas. Clasificările se pot schimba din două motive:
- modificările GNI per capital. În fiecare stat, factori precum creșterea economică, inflația, ratele de schimb și creșterea populației, revizuirile pentru îmbunătățirea estimărilor și revizuirea metodelor conturilor naționale influențează nivelul pe cap de locuitor.
- modificările pragurilor de clasificare. Pentru a menține pragurile de clasificare a veniturilor fixe în termeni reali, acestea sunt ajustate anual în funcție de inflație, utilizând deflatorul drepturilor speciale de tragere (DST), o medie ponderată a deflatorilor PIB-ului Chinei, Japoniei, Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii și zonei euro.
Banca Mondială spune că România, Panama și Belize sunt state cu „venituri ridicate”
În acest an, economiile care au trecut într-o grupă superioară sunt cele din statele: Belize, Panama și România.
Deși economia din Belize a fost grav afectată în anul 2020 de pandemia provocată de coronavirus, când s-a mutat în grupul cu venituri medii-inferioare, în 2021, creșterea economică a revenit, fiind condusă de activități și investiții legate de turism. Acestea au ajutat statul Belize să se clasifice drept țară cu venituri medii superioare.
La rândul lor, economiile din Panama și din România au fost afectate de pandemia provocată de coronavirus în 2020, clasificându-se atunci în grupul statelor cu venituri medii superioare. Însă în 2021, Panama și România au cunoscut o revenire puternică, ocupând un loc în grupul țărilor cu venituri mari.
În prezent, statele europene care rămân în categoria țărilor cu venituri medii superioare sunt Belarus, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Muntenegru. Menționăm faptul că, anul trecut, Ucraina făcea parte din grupul țărilor cu venituri medii inferioare, relatează Antena 3.
Banca Mondială
Banca Mondială (The World Bank) este o bancă susținută cu finanțări internaționale care oferă asistență și tehnică statelor care se confruntă cu probleme financiare sau care se află în curs de dezvoltare economică. Grupul Băncii Mondiale este o instituție formată din alte cinci bănci financiare internaționale, și anume:
- Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BIRD (International Bank for Reconstruction and Development);
- Corporația Financiară Internațională – IFC (International Finance Corporation);
- Asociația Internațională de Dezvoltare – IDA (International Development Association);
- Agenția de Garantare Multilaterală a Investițiilor – MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency);
- Centrul Internațional de Reglementare a Diferendelor din Domeniul Investițiilor – ICSID (International Center for Settlement of Investments Disputes);
Fiecare instituție în parte are un rol distinct în lupta împotriva sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de viață pentru populația din statele în curs de dezvoltare economică. Termenul generic de Banca Mondială se referă în principal la BIRD și IDA.