În cursul zilei de miercuri, 19 iulie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că România își umple rezervele de gaze naturale mai repede decât și-a asumat în cadrul blocului comunitar.
Pe fond, el spune că țara noastră are șanse mari să devină aproape independentă sau, de ce nu, aproape independentă în ceea ce privește consumul de gaz din producție proprie.
„În acest moment suntem la 73%, aproape – 72,91%. Este peste ținta pe care România și-a asumat-o în fața Uniunii Europene. La 1 iulie trebuia să avem 67% și am depășit 67%.
Cu sigurană, până la 1 septembrie vom depăși 90%, ceea ce România și-a asumat. Asta înseamnă că iarna asta vom fi, de principiu, aproape independenți sau independenți din perspectiva consumului de gaz din surse proprii”, a precizat Sebastian Burduja.
Eventuale reduceri la prețul gazului
Ministrul român a mai fost întrebat dacă acest lucru va însemna o eventuală reducere a prețului gazelor naturale.
Răspunsul ministrului Energiei Sebastian Burduja a fost că România trebuie să investească în capacitățile de producție și să genereze supraofertă.
„Vorbim de o piață europeană. Uniunea Europeană a plecat cu cărbunele, cu libera circulație a mărfurilor. România trebuie să investească în capacități de producție, să genereze supraofertă aici, să fim nu doar un jucător local, ci un jucător regional și european.”, a continuat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Uniunea Europeană se gândește serios să facă din achiziția comună de gaze o soluție permanentă
Potrivit unui document obținut de Bloomberg, oficialii europeni au recomandat ca efortul să fie extins pentru a acoperi achiziționarea de hidrogen și gaze decarbonizate, precum biometanul.
Captarea și stocarea carbonului reprezintă doar un exemplu de extindere a programului pentru a include mai multe resurse energetice. Utilizarea platformei de achiziții comune ar fi în întregime opțională.
Cu toate acestea, în cazul unei noi crize energetice, blocul ar putea opta pentru a impune agregarea cererii. Licitațiile organizate de Comisia Europeană nu ar fi deschise pentru gazele naturale rusești.
„Această excludere este motivată de războiul demarat de Rusia şi utilizarea energiei ca o armă, iar obiectivul este diversificarea dincolo de combustibilii fosili ruseşti”, este scris în documentul consultat de sursa menționată.