România devine o forță în Europa! Klaus Iohannis a făcut anunțul personal: Intrăm într-o nouă etapă

Klaus Iohannis

Sursă: Dreamstime

Moment istoric pentru ţara noastră! Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va intra într-o nouă etapă în ceea ce privește programul de reactoare modulare. Șeful statului a salutat decizia omologului său american cu privire la cooperarea energetică dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii (SUA).

România va deveni o adevărată putere în Europa! Anunțul făcut chiar de Klaus Iohannis: Intrăm într-o nouă etapă

Președintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Twitter un mesaj în care salută anunțul făcut de omologul său american Joe Biden cu privire la cooperarea energetică dintre aceste țări.

Șeful statului a precizat că SUA vor oferi 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare din țara noastră.

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre Români și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, se arată în mesajul președintelui României.

Primul reactor modular mic (SMR) din România va fi instalat la fosta termocentrală de la Doicești, județul Dâmbovița, transmiteau recent Nuclearelectrica și compania americană NuScale la un seminar organizat la București în parteneriat cu Departamentul de Comerț al Statelor Unite.

România devine astfel una dintre primele țări din lume – și prima din Europa – ce implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici NuScale, care permit furnizarea de energie „curată”.

Într-o declaraţie recentă pentru The New York Times, directorul Centralei Nucleare de la Cernavodă, Valentin Nae, a precizat că are planuri mari legate de complexul nuclearo-energetic în viitor, iar Nuclearelectrica are de gând să cheltuiască până la 9 miliarde de euro pe inițiative nucleare în următorul deceniu.

Printre planuri se numără inclusiv dezvoltarea de reactoare nucleare modulare (SMR).

SUA și România doresc construcția unei centrale cu reactoare modulare

În luna noiembrie a anului trecut, președintele Joe Biden și președintele Klaus Iohannis au anunțat planurile pe care le au cu privire la construcția unei centrale cu reactoare modulare, aceasta fiind prima de acest tip din România. Pentru a se putea construi o astfel de centrală, a fost necesar un parteneriat cu US NuScale Power.

Într-un comunicat de presă publicat de Casa Albă la acea vreme se arăta că parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, aceasta fiind cea mai recentă tehnologie nucleară civilă prezentă în această parte a Europei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța la acea vreme „cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA și în România”.

Amintim că acest acord nuclear va include o uzină NuScale care va avea 12 module și care va crea, într-o primă etapă, peste 6 mii de locuri de muncă atât în SUA, cât și în România. Există posibilitatea ca numărul locurilor de muncă să crească la 30.000 pe măsură ce proiectul va crește.

De asemenea, președintele României a avut și o întrevedere, anul trecut, cu Reprezentantul Special al președintelui SUA pentru climă și membru al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kerry, scrie românia.europaliberă.org.

Administrația Prezidențială anunțat atunci că discuția dintre cei doi oficiali „s-a axat pe cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, s-a discutat și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare și regenerabile, precum și în ceea ce privește stocarea energiei și electrificarea transporturilor”.