Nicolae Ciucă, despre strategia energetică a României: Le-am cerut sporirea cantității de gaze extrase

Totodată, premierul a explicat, conform surselor, că una dintre discuțiile principale ale coaliție este adoptarea off shore, deoarece fără ea „nu putem să ne dezvoltăm o strategie energetică”.

„Am discutat încă din noiembrie, decembrie și cu OMV și Romgaz despre exploatarea din Marea Neagră. Le-am cerut sporirea cantității de gaze extrase din onshore și sporirea capacității de depozitare.

Una dintre discuțiile principale ale coaliție este adoptarea off shore. Fără ea nu putem să ne dezvoltăm o strategie energetică. Lucrăm îndeaproape cu Grecia și Bulgaria că atunci când vom exploata gazul din Marea Neagră să meargă și spre ei”, a declarat Nicolae Ciucă

Ministrul Energiei: Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze în cazul unui conflict în Ucraina

Un conflict în Ucraina nu va duce la probleme în aprovizionarea cu gaze a României, care îşi poate asigura întregul consum din surse interne odată cu venirea primăverii, afirmase ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de profil.

„Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina. Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a spus ministrul.

El a arătat ca ţara noastră se preocupă de diversificarea rutelor de import al gazelor.

„Ne uităm la LNG (gaz natural lichefiat – n.r.), la SUA, la Azerbaidjan. Analizăm alte surse decât prin intermediari ai Gazprom”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, în coaliţia de guvernare s-a ajuns la un acord pentru modificarea Legii offshore în această sesiune parlamentară.

De asemenea, va fi modificat şi modul de calcul al redevenţei pentru gaze, care acum este stabilit în funcţie de preţul de referinţă de la Viena, astfel încât să fie calculată în funcţie de cotaţiile din România ale gazelor.