Azerbaidjanul, Georgia, România și Ungaria sunt aliate în domeniul energiei
Azerbaidjanul, România și Ungaria formează o alianță pentru implementarea unui mega proiect european ce prevede instalarea unei linii de transport electric de înaltă tensiune pe fundul Mării Negre, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze, la Tbilisi, Viktor Orban subliniază colaborarea dintre Azerbaidjan, România și Ungaria în acest domeniu, menționând că existența unei companii comune reprezintă un pas decisiv înainte. Acesta este încrezător că acest proiect va deveni unul dintre cele mai de succes din Uniunea Europeană.
„Azerbaidjanul, România și Ungaria lucrează în această direcție. Avem o societate în comun, ceea ce are înseamnă un pas decisiv înainte.
Sper că acesta va fi unul dintre cele mai de succes proiecte din Uniunea Europeană”, a spus premierul maghiar.
Implementarea acestui megaproiect urmează să permită alimentarea pieței UE cu energie verde din Georgia. Viktor Orban subliniază importanța demersului, considerându-l cel mai mare proiect de acest tip pentru Uniunea Europeană, deoarece vizează furnizarea de energie electrică verde din regiunea Caucazului de Sud către Europa.
Premierul maghiar își exprimă recunoștința față de guvernul georgian, condus de Irakli Kobakhidze, pentru eforturile depuse în realizarea proiectului.
Cele patru țări au semnat acordul pentru proiect
La începutul lunii septembrie 2024, operatorii energetici din Georgia (Georgian State Electrosystem), Azerbaidjan (Azerenerji), Ungaria (MVM Zrt) și România (compania Transelectrica S.A) au semnat un acord pentru înființarea unui joint venture pentru proiect, care implică realizarea unui cablu electric de înaltă tensiune din Azerbaidjan prin Georgia și Marea Neagră până în România.
Proiectul „Coridorul Verde” implică colaborarea între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei, România având rolul de gazdă pentru compania de proiect care va implementa investiția.
CNTEE Transelectrica, Georgian State Electrosystem, AzerEnerji și MVM Electrical Works au semnat actele constitutive ale companiei Green Energy Corridor Power Company, cu sediul în România. Aceasta va realiza un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu care va conecta România și Georgia prin Marea Neagră, extinzând conexiunea către Ungaria și Azerbaidjan.
Proiectul va contribui semnificativ la consolidarea securității energetice naționale și regionale, la creșterea conectivității în bazinul Mării Negre, la diversificarea surselor de aprovizionare, la valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și la creșterea părții energiei regenerabile în mixul energetic național, arată un comunicat al Ministerului Energiei.