Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat că România „este condamnată” să devină independentă energetic în următorii trei ani de zile și pentru a atinge acest scop trebuie să investească masiv în acest sector.

„Un guvern eficient e când gândeşte cu 2-3 paşi înainte. Au venit colegii mei în Parlament cu scoaterea a trei hidrocentrale, să le scoatem prin lege, este inadmisibil. Iubesc natura, dar sunt nişte decizii …

De acolo am alimenta, au făcut ai mei socoteala, 300.000 de gospodării. Toate investiţiile sunt blocate.

Nu poţi să te duci, să semnezi, să scoţi 1.600 de MW, să-i opreşti, să semnezi la Bruxelles şi tu să nu ai pe termen scurt să dai drumul la alte capacităţi de producţie.

România trebuie să devină independentă energetic

Acest guvern şi România este condamnată ca în următorii trei ani de zile să devină independentă energetic şi putem face acest lucru”, a declarat preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, duminică, la Antena 3.

Într-un interviu acordat Reuters săptămâna trecută, Marcel Ciolacu a declarat că România trebuie să investească în noi surse de producţie de energie şi să devină independentă energetic în trei ani. El a precizat de asemenea că parlamentul va aproba modificări la taxa privind exploatările offshore care a îngreunat proiectele de gaze din Marea Neagră.

Această taxă este ultima în vigoare dintr-o serie de restricţii asupra sectorului energetic introduse de social-democraţi într-un precedent guvern din 2018, reamintește sursa citată.

Proiecte de investiții la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă

De asemenea, Guvernul susţine proiectele de operaţionalizare a unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, cât şi retehnologizarea unităţii 1, după cum a transmis premierul Nicolae Ciucă săptămâna trecută.

Conducerea Nuclearelectrica a prezentat proiectele de investiţii strategice în valoare estimată de 9 miliarde de euro, printre care: retehnologizarea unităţii 1, proiectul unităţilor 3 şi 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu NuScale, dar şi proiecte suport pentru operarea curentă, precum instalaţia de detritiere.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, proiectele de investiţii vor contribui cu energie curată, fără emisii de CO2, la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică locală şi naţională, la dezvoltarea industriei nucleare şi la formarea unei noi generaţii de specialişti.

Amintim că, Nuclearelectrica contribuie cu aproximativ 18-20% energie nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.