România semnează un acord de împrumut de 920 milioane de dolari cu SUA
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri semnarea unui acord de împrumut în valoare de 920 milioane de dolari cu SUA, destinat modernizării forțelor armate și dezvoltării industriei locale de apărare.
Acordul a fost semnat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și de directorul Agenției SUA de Cooperare pentru Securitate și Apărare, Michael Miller.
Banii vor fi folosiți pentru modernizarea forțelor armate și dezvoltarea industriei de apărare
Premierul Ciolacu a subliniat că acest împrumut reprezintă doar prima etapă dintr-o serie de proiecte mai ample între România și SUA. El a anunțat că România intenționează să propună alte proiecte strategice pentru industria de apărare, care ar putea duce la o finanțare totală de până la 2 miliarde de dolari.
„Vom propune în faza următoare părții americane și alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanțare de până la 2 miliarde de dolari prin intermediul aceluiași mecanism financiar.
De fapt, România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale SUA, care au beneficiat până acum de acest program dezvoltat prin Fondul pentru Finanțare al Statelor Unite ale Americii”, a spus premierul.
Acest împrumut va fi folosit pentru a dota Forțele Armate Române cu tehnică militară modernă și pentru a dezvolta noi capacități de producție în industria de apărare din România.
Premierul a evidențiat că aceste măsuri vor contribui la crearea de locuri de muncă și la sporirea relevanței României în producția de echipamente militare la nivel regional. Totodată, accesul la tehnologie militară de vârf va consolida cooperarea cu SUA și NATO în cadrul apărării colective.
„Vom dezvolta noi capacități de producție în România, vom crea locuri de muncă pentru români și vom redeveni relevanți în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional.
În același timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA și aliații noștri din NATO pentru consolidarea apărării colective și descurajarea amenințărilor la adresa României și țărilor aflate pe flancul estic al Alianței”, a spus Ciolacu.
De menționat că 220 milioane de dolari din suma împrumutată vor fi alocate pentru crearea unui centru de excelență dedicat producției de muniție de calibru mare (120-155 mm). Acest centru va contribui la creșterea capacităților de producție și la consolidarea industriei de apărare din România.
Angajamentul SUA pentru securitatea regională
Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a declarat că acest împrumut reflectă angajamentul comun al României și SUA pentru menținerea păcii și securității în regiune.
„Scopul nostru este să ne asigurăm că România rămâne în prim-planul inovației și al dotării militare”, a spus Kavalec, subliniind importanța inițiativei comune SUA-România pentru producția de muniție de artilerie.