Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că în şedinţa Comitetul Interministerial pentru coordonarea relaţiilor României cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică au fost stabilite măsurile pentru îndeplinirea Foii de parcurs pentru aderarea la OCDE.
De asemenea, premierul a precizat că urmează să fie desemnat negociatorul-şef şi să fie constituit un task force pentru activităţile de monitorizare şi coordonare.
„Am încheiat cu puţin timp în urmă şedinţa Comitetului interministerial în legătură cu pregătirea aderării României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Întâlnirea Comitetului interministerial, în care am stabilit reperele principale prin care vom concretiza tot ceea ce avem de îndeplinit până la primirea Foii de parcurs, în luna iunie anul acesta, de la OCDE şi, în acest sens, sunt măsurile prin care urmează să desemnăm negociatorul-şef, să constituim task force care va răspunde nemijlocit de activităţile de monitorizare şi coordonare cu partea tehnică, cu componenta tehnică de la OCDE”, a spus Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.
Au fost stabilite principalele elemente pentru îndeplinirea standardelor OCDE
Totodată, premierul a adăugat că au fost stabilite principalele elemente privind adaptarea sistemului legislativ şi îndeplinirea standardelor solicitate de OCDE.
„De asemenea, am luat decizia ca, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada de la Paris şi reprezentanţii de la ministerele de linie implicate nemijlocit în acest proces, să asigurăm resursa umană necesară care să lucreze direct cu stafful tehnic de la OCDE şi, totodată, am stabilit principalele elemente prin care să ne ocupăm de tot ceea ce presupune adaptarea sistemului legislativ şi îndeplinirea standardelor, aşa cum sunt ele solicitate de la nivelul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Recomandările OCDE pentru România
În momentul anunțului privind începerea negocierilor, organizația a publicat un amplu raport privind starea economiei românești, rezultatele obținute în ultimii ani, modul în care a traversat perioada pandemiei, dar și vulnerabilitățile care persistă și posibilele efecte ale acestora pe termen mediu și lung. Pentru temperarea acestora, OCDE a emis și un set de recomandări pentru autoritățile din România.
În principal, reprezentanții organizației susțin că autoritățile naționale trebuie să se concentreze pe o implementare eficientă a PNRR, prin îmbunătățirea capacității administrative și realizarea reformelor necesare, axate pe reluarea creșterii productivității, pe crearea de locuri de muncă și pe dezvoltarea competențelor, consolidând statul de drept și finanțele publice.
În zona fiscală, principalele recomandări vizează reactivarea sprijinului fiscal în cazul în care situația economică se deteriorează pe fondul pandemiei, stabilirea unui plan credibil de consolidare pe termen mediu și reducerea treptată a deficitului fiscal pentru a menține sustenabilitatea finanțelor publice sau continuarea modernizării și informatizării administrației fiscale pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor, în special pe baza conformării voluntare.
De asemenea, organizația recomandă eliminarea inechităților (cote reduse de impozitare, excepții sau regimuri fiscale speciale) și regândirea taxelor pe proprietate, concomitent cu protejarea contribuabililor vulnerabili.