România poate da lovitura în Europa! Se va întâmpla în următorul deceniu. Vestea venită chiar acum

Într-o declarație televizată la Realitatea Plus, europarlamentarul Rareș Bogdan a precizat că, în următorii 10 ani, România poate fi unul dintre cei doi mari furnizori de gaze din Europa, alături de Norvegia.

”Noi putem deveni jucători, nu doar consumatori neţi, adică pe independenţă energetică, ci jucători la nivelul pieţei de energie de talia Norvegiei. În Europa pot fi, în următorii zece ani, doi mari jucători în zona furnizării de gaze naturale: Norvegia şi România.

Dacă nu înţelegem momentul ăsta astral şi dacă nu punem presiune pe companiile care au concesiuni, dacă nu investim spre această zonă şi dacă nu înţelegem că investiţiile nu trebuie făcute exclusiv de stat, ci trebuie făcute în parteneriat, corporaţii străine şi cu corporaţii româneşti pentru a face câte un consorţiu care să aibă responsabilitatea şi care să aibă prin lege obligativitatea ca în următorii 10-20-30 de ani să dea prioritar în cadrul sistemului naţional energetic”, a spus liberalul Rareș Bogdan, vineri seara.

Realizarea investiției Neptun Deep stagnează

Mai mult decât atât, Rareș Bogdan a mai spus să realizarea investiției Neptun Deep stagnează, motiv pentru care statul trebuie să vină cu presiuni asupra OMV și Romgaz pentru ca investiția să fie făcută cât mai rapid. Amintim că aceste două companii sunt implicate în investiția Neptun Deep.

Tot la Realitatea Plus, el a mai declarat să sistemul național ar trebui să aibă prioritate atunci când este vorba despre furnizarea de gaze din producția internă.

Pe de altă parte, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan spune că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se mișcă uneori prea încet, subliniind că „nu îşi înţeleg, poate, uneori, puterea pe care o au” cei din această instituție.

OMV Petrom ar putea ajunge la norvegieni

Sectorul de petrol și gaze suferă numeroase modificări din cauza actualei situații la nivel global. Una dintre aceste modificări ar putea fi reprezentată de OMV Petrom, care ar putea ajunge la norvegieni.

Acționarul principal al companiei se află în discuții avansate pentru a ceda producția de hidrocarburi Norvegiei, iar la schimb va primi securitate energetică.

Concret, un consorțiu norvegian ar dori să preia 51% din OMV, iar la schimb va livra 80% din necesarul de gaze al Austriei. Acest procentaj ar ajuta țara să scape de dependența de gazele rusești.

Cu toate acestea, o astfel de tranzacție nu este chiar așa de ușoară și asta din cauză că Austria are o participați de 31,5% din OMV, iar celălalt pachet, de 25%, este deținut de Emiratele Arabe Unite. În ceea ce privește restul acțiunilor, ele sunt listate la bursă. Pentru a ajunge la un pachet de 51%, așa cum dorește Norvegia, este necesară o negocieri cu Abu Dhabi.