Într-o postare pe Facebook, Luca Niculescu, coordonatorul național pentru procesul de aderare la OCDE, a anunțat că România a fost evaluată și a obținut rezultate favorabile la toate cele 5 capitole examinate.
România, tot mai aproape de aderarea la OCDE până în 2026
Luca Niculescu, coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE, a anunțat că țara noastră a fost evaluată și a obținut rezultate favorabile la toate cele 5 capitole examinate.
Aceasta performanţă reprezintă un pas important spre atingerea obiectivului de aderare la OCDE până în anul 2026, făcând astfel acest țel cu atât mai realizabil.
”Cinci din cinci. In această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale in fața unor comitete OCDE (in care se regăsesc reprezentantii celor 38 de state membre). Iar azi am fost anuntati că le-am trecut cu bine pe toate, adica am primit cinci avize formale din cinci posibile.
Cea mai recentă evaluare a fost în Comitetul Competitie, cele dinainte fiind la Comitetul Înalților Funcționari publici pentru buget, Oțel, Constructii Navale si Dezvoltare Regională. Felicitări instituțiilor implicate în evaluări (Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Consiliul Concurenței), mulțumiri statelor membre ale OCDE pentru sprijin.
Toamna se anunță si mai intensă, cu multe evaluări și, foarte probabil, mai multe capitole închise. Dorința noastră este sa aderam la OECD – OCDE in 2026, în condițiile în care mobilizarea rămâne la fel de intensă, iar toate cele 26 de capitole vor fi incheiate”, arată Luca Niculescu.
Aderarea la OCDE aduce investiții străine directe
Zilele trecute, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a declarat că obiectivul țării noastre este ca în 2026 să adere la Organizația pentru cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Mircea Abrudean a afirmat că după aderarea României la Uniunea Europeană și la NATO, integrarea în OCDE este „cel mai important obiectiv de ţară”. Iar în momentul în care ţara noastră va deveni membru al acestei organizaţii, spune acesta, „oraşele mici vor putea beneficia direct de expertiza şi know how-ul oraşelor din alte state membre” şi „vor putea prelua din metodele şi soluţiile de servicii publice inovative”.
Abrudean a declarat la Forumul oraşelor mici din România că cel mai mare beneficiu al aderării la OCDE este reprezentat de investiţiile străine directe. Potrivit acestuia, orice investitor va avea garanţia unei economii performante şi a unei administraţii care respectă cele mai înalte standarde de eficienţă. El a subliniat că investiţiile sunt extrem de necesare, deoarece
Secretarul general al Guvernului consideră însă că „se vorbeşte prea puţin în România” despre aderarea țării noastre la OCDE, fiind vorba despre „un club de elită al economiilor mondiale”, care aduce dezvoltare, locuri de muncă şi bunăstare.
Mircea Abrudean a adăugat că în anul 2022, investițiile străine directe au atins un total de aproape 11 miliarde de euro, un record istoric, fiind cu două miliarde de euro mai mari decât în 2008, care fusese anul de referință pentru investițiile străine directe până în acel moment.
Aderarea este proiect național
La sfârșitul lunii iulie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că România continuă să fie o verigă de stabilitate, inclusiv în domeniul economic. În această context, el a subliniat că aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), planificată pentru anul 2026, reprezintă acum cel mai important proiect național.
Declarațiile premierului au fost făcute în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care a avut loc la Palatul Victoria. Acest eveniment a reunit oficiali de rang înalt și diplomați, oferind un context pentru discuții despre poziționarea internațională a României și despre obiectivele de politică externă și economică ale țării.