România devine un hub important în piaţa internaţională a gazelor naturale, însă mai multe ONG-uri de mediu au semnalat Comisia Europeană să oprească finanţările pentru mai multe proiecte în infrastructura de gaze.
Printre aceste proiecte se numără și o serie de gazoducte din ţara noastră, de exemplu, staţia de la Giurgiu, unul dintre cele mai importante puncte prin care gaze străine intră în ţara noastră, din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Azerbaijan.
Toate aceste gaze ajung în gazoductul BRUA care are o lungime de 482 de kilometri și leagă România de ţările din Vest.
Mai multe ONG-uri de mediu au sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a confirmat primirea sesizării din partea ONG-urilor de mediu.
„În ceea ce privește cererea de revizuire internă depusă de organizațiile societății civile în temeiul Regulamentului Aarhus recent revizuit, confirmăm primirea acesteia. Este analizată cu atenție și va primi răspuns în termenele legale.”, a transmis Comisia Europeană, potrivit Antena 3.
La rândul său, directorul general Transgaz, Ion Sterian, susține că, prin gazoconductul BRUA România, și-a securizat importurile de gaze.
„Dacă n-aveam BRUA, dacă n-aveam investiţiile în interconectoare şi mă refer la Ruse – Giurgiu la Negru Vodă şi la Isaccea, astăzi eram într-o poziţie foarte neplăcută ca ţară, că n-aveam pe unde să aducem gazele în ţară”.
România devine un hub important pe piaţa energiei
La sfârșitul anului trecut, Virgil Popescu a precizat că România devine un hub important pe piaţa energiei atât din punct de vedere al energiei electrice, cât şi a gazelor naturale. Mai mult, acesta a adăugat că, prin cooperare regională, vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare cu energie.
”Un pas foarte important pentru securitatea energetică a României şi Europei a fost făcut astăzi prin semnarea Acordului între guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Vreau să le mulţumesc şi colegilor mei Parviz Shahbazov, ministrul Energiei, şi Mikayil Jabbarov, ministrul Economiei, din Republica Azerbaijan, pentru întreaga colaborare pe care am avut-o pentru proiecte importante în domeniul energiei, inclusiv pentru faptul că ţara noastră va avea gaz azer începând cu luna ianuarie a anului 2023”, a scris, în luna decembrie, pe Facebook, ministrul Energiei.