Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, informează că instituția a alocat 1,5 miliarde de euro pentru procesarea produselor agricole, fondurile fiind distribuite prin două programe majore.

Florin Barbu vine cu vești bune despre sectorul agricol din România

Din această sumă, 600 de milioane de euro provin din fonduri europene prin Programul Național Strategic, iar aproape 900 de milioane de euro sunt parte a programului INVESTALIM, lansat în 2023, sub forma unei scheme de ajutor de stat.

De asemenea, ministrul este optimist în privința implementării acestor proiecte și consideră că finalizarea lor va poziționa România ca lider regional în sectorul procesării agricole.

Guvernul oferă granturi de la bugetul de stat

Ministrul a explicat că eliminarea facilităților fiscale din domeniul agricol a fost necesară ca parte a angajamentelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pentru a compensa impactul acestor măsuri, Guvernul oferă granturi de la bugetul de stat, sprijinind astfel fermierii afectați.

Un exemplu de succes în acest sens este creșterea semnificativă a producției în sectorul zootehnic. În 2023, România a produs cu 1,5 milioane mai mulți porci și cu 90 de milioane mai mulți pui față de anii anteriori, datorită investițiilor și sprijinului oferit de Ministerul Agriculturii.

„Ministerul Agriculturii a semnat 1,5 miliarde de euro pentru următorii 3 ani procesare în România. Vorbim de 600 de milioane de euro fonduri europene din Programul Național Strategic și de aproape 900 de milioane de euro programul pe care noi l-am lansat în 2023 – INVESTALIM în România, schema de ajutor de stat.

Dacă vor finaliza aceste proiecte în următorii trei ani, și eu sunt sigur de asta, România devine primul jucător în procesare din sud-estul Europei”, a declarat ministrul pentru B1 TV.

Barbu a abordat și problema importurilor masive de carne de porc

Florin Barbu a abordat și problema importurilor masive de carne de porc, care au generat nemulțumiri în rândul producătorilor locali. Ministrul a detaliat măsurile adoptate pentru a crește autosuficiența României în acest domeniu.

„Toate aceste facilități fiscale erau date de către Guvernul României. Odată cu aplicarea PNRR, aceste facilități trebuiau eliminate.

Așa a fost aprobat Planul de Reziliență. Pentru fermieri, și am avut o discuție serioasă și am un dialog permanent, e nevoie de granturi de la bugetul de stat, așa cum am făcut în sectorul zootehnic și de anul acesta România produce în plus 1,5 milioane de porci. La sectorul avicol cu 90 de milioane de pui mai mult”, a mai spus ministrul.

În 2023, țara producea doar 3,2 milioane de porci, într-un context în care necesarul pentru autosuficiență este de 8,7 milioane. Programul lansat de Ministerul Agriculturii a dus deja la creșterea producției, fermele fiind populate, iar până în 2025 producția va ajunge la 5,7 milioane de porci.

Pe termen lung, în următorii trei ani, obiectivul este atingerea unui nivel de producție de 8,7 milioane de porci în zona industrială, asigurând astfel autosuficiența națională.

Ministrul a subliniat că aceste realizări au fost posibile datorită unei mai bune alocări a fondurilor, după ce în 2023 a fost corectată o gestionare anterioară considerată haotică.

„Am luat măsuri, măsurile sunt să producem porc românesc în România. România are un grad de autosuficiență de 8,7 milioane de porci. Acum, până în 2023, când am ajuns la minister, România producea 3,2 milioane. Am deschis un program și deja fermele sunt populate și în 2025 ajungem la 5,7 milioane.

Vom deschide noi investiții, ca în 3 ani să ajungem să producem în zona industrială 8,7 milioane, să ne asigure gradul de autosuficiență. Toate acestea au fost realizate printr-un program de dezvoltare, că în 2023, când am ajuns la Minister, fondurile erau alocate haotic”, a conchis el.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni televizate, unde ministrul a prezentat principalele proiecte și strategii menite să transforme industria agricolă a țării.