Planul prevede extragerea a aproximativ 15.000 de tone de grafit anual din mina aflată în România. Totuși, nu există un calendar clar pentru reluarea activității și nici o soluție sigură privind forța de muncă necesară.
România urmează să primească în total 615 milioane de euro pentru repornirea a trei obiective strategice
Mina de la Baia de Fier a fost închisă în 1994 din cauza lipsei de rentabilitate. De atunci, clădirile s-au degradat, iar utilajele au fost afectate de rugină.
În perioada de funcționare, mina asigura locuri de muncă pentru aproximativ 500 de persoane, majoritatea fiind concediate la momentul închiderii. Mulți dintre foștii angajați au fost nevoiți să își caute de lucru în străinătate.
Un obstacol major în redeschiderea exploatării este lipsa personalului calificat
Un obstacol major în redeschiderea exploatării este lipsa personalului calificat. Singura facultate de profil din România, cea de la Petroșani, are din ce în ce mai puțini studenți. Închiderea în masă a minelor din țară a descurajat tinerii să urmeze această carieră, iar specialiștii atrag atenția că, deși tehnologia s-a modernizat, este necesară pregătirea unor muncitori calificați pentru astfel de operațiuni.
România urmează să primească în total 615 milioane de euro pentru repornirea a trei obiective strategice, dintre care mina de grafit din Gorj va beneficia de o investiție de 200 de milioane de euro, potrivit informațiilor transmise de Ministerul Economiei.
Grafitul extras va avea utilizări multiple, inclusiv în industria auto, apărare și stocarea de energie. Cu toate acestea, localnicii rămân sceptici, menționând că promisiuni similare au fost făcute și în trecut, fără a se concretiza.

Premierul Marcel Ciolacu a oferit mai multe informații
Anterior, premierul Marcel Ciolacu a anunţat decizia Comisiei Europene de a finanţa trei proiecte strategice esenţiale pentru viitorul economiei româneşti. Cu un sprijin financiar total de 615 milioane de euro, aceste proiecte vizează exploatarea unor resurse minerale critice – grafit, magneziu şi cupru – în judeţele Gorj, Hunedoara şi Bihor.
Aceste materii prime sunt esenţiale pentru industrii de importanţă strategică, precum energia, aviaţia şi apărarea.
„Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei româneşti, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba de trei investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Şi vorbim aici de grafit, de magneziu şi de cupru. Aceste materii prime esenţiale şi critice, totodată, sunt folosite în primul şi în primul rând în energie, aviaţie şi industria de apărare”, a declarat Ciolacu.