România devine o super forță NATO. Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a dat toate detaliile în acest sens. Odată cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, țara noastră are o șansă la care nu s-ar fi așteptat până acum.
Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a vorbit despre evoluția războiului din Ucraina, dar și despre mobilizarea NATO. Oficialul român susține că având în vedere importanța strategică pe care o are la momentul actual Marea Neagră, România a devenit acum o parte mult mai importantă a teritoriului apărat de NATO.
El a subliniat faptul că acest lucru era normal în condițiile actuale, adăugând că acum, prezența din zona Mării Negre s-a intensificat semnificativ.
„România devine parte mult mai importantă a teritoriului pe care îl apără NATO pentru că se întâmplă un lucru care era normal să se întâmple: se face un echilibru între nord şi sud. Dacă înainte era apărată mult mai bine zona Mării Baltice, a Mării Nordului, deci partea nordică, acum avem o prezență echivalentă şi în zona Mării Negre, ceea ce este foarte important”, a spus aceasta.
Vasile Dîncu, despre mobilizarea forțelor NATO în România
Ministrul a amintit și de anunțul SUA privind mobilizarea forțelor militare în România, având în vedere amenințările actuale venite din Rusia.
„În al doilea rând, este important acest lucru pentru că se ajunge la o mult mai bună prezență înaintată în zona aceasta a Mării Negre, deci pe Flancul estic şi din alte perspective, fiindcă summitul aduce nu numai o prezență multiplicată.
Aţi văzut ce a anunţat SUA, a forţelor militare, în sensul în care aducerea unui comandament la nivel de brigadă, probabil că va aduce după sine şi trupe mai multe în România, dar înseamnă şi pre-poziţionare de echipamente şi de elemente care ţin de muniţie şi alte lucruri”, a spus Dîncu, în marja summitului NATO de la Madrid, informează Agerpres.
Referitor la noul concept strategic al NATO, ministrul susține că Alianța încearcă să aducă un răspuns rapid la criza actuală, dar și o flexibilitate mai mare a prezenței forțelor militare, dar și a echipamentelor din zonă.
Vasile Dîncu, despre noul concept strategic al NATO
„Noul concept NATO încearcă să aducă un răspuns rapid la criză şi o flexibilitate mai mare, o mai mare adaptare la situaţia respectivă, o flexibilitate mai mare a prezenţei şi a forţelor militare, dar şi a echipamentelor în zonă. O capacitate de acţiune mult mai rapidă şi de răspuns la criză”, a afirmat ministrul Apărării.
Ministrul a vorbit și despre poziționarea echipamentelor pe teritoriul României. El susține că vor exista amplasări strategice într-o zonă nouă, fără a da însă prea multe detalii.
El a precizat însă că apărarea aeriană și antirachetă vor fi și ele poziționate, însă cantitățile și pozițiile nu au fost încă stabilite.
„Vor fi amplasări strategice chiar într-o zonă nouă care înainte nu era foarte prezentă în ceea ce priveşte postura militară a NATO, este vorba de apărarea antiaeriană şi apărarea antirachetă. Apărarea antiaeriană la nivel de escadrile sau detaşamente de apărare antiaeriană sau antirachetă amplasate pe teritoriu. Nu exista asta înainte, dar nu s-au stabilit poziţii, nu s-au stabilit cantităţi”, a adăugat el.
Unde vor fi amplasate echipamentele militare?
Ministrul susține că în continuare se lucrează și că în curând va exista și un calendar, iar toate detaliile vor fi făcute publice de abia când se va ajunge la o decizie finală.
„Se lucrează strategic, va exista un calendar. Îl vom face public probabil atunci când va fi negociat. În acest moment este vorba de aprobarea de principiu pentru o serie de capabilităţi”, a punctat ministrul.
În ceea ce privește anunțul făcut de SUA privind creşterea prezenţei americane pe teritoriul României, ministrul susține că încă nu deține prea multe detalii în acest sens.
„Avem în acest moment 2.700 de militari americani pe teritoriul nostru. S-ar putea multiplica acest număr, dar nu avem niciun fel de detaliu. (…) O să avem în viitor”, a afirmat ministrul Apărării.