Victorie uriașă pentru România! Va fi construită prima centrală nucleară pe bază de reactoare modulare. 30.000 de locuri de muncă vor apărea
Președintele Klaus Iohannis și omologul său american, Joe Biden, au participat la summit-ul ONU, organizat la Glasgow, pe tema climei. Un comunicat al Casei Albe anunță că cei doi șefi de stat vor prezenta marți planurile de construcție ale unei centrale nucleare pe bază de reactoare modulare (SMR).
În comunicatul de presă mai este menționat că acest tip de centrală este prima din Europa și că va fi construită în parteneriat cu US NuScale Power. Casa Albă mai spune că centrala va aduce ”cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”.
„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.
Ce prevede acordul comercial
Comunicatul trimis de Casa Albă informează că acordul comercial prevede o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.
Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la un sector energetic fără carbon şi un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat. Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN).
Ce sunt, de fapt, reactoarele modulare (SMR)
Compania americană menționată în comunicat de către Casa Albă dezvoltă o centrală nucleara pe bază de reactoare modulare cu apă uşoară pentru a furniza electricitate, energie termica, desalinizare.
Proiectul este unul inovator și are la bază o construcţie modulară integral fabricată de NuScale capabila să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigura, redusă ca dimensiune şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa sub presiune.
Pe lângă faptul că oferă beneficiile unui tehnologii fără emisii de carbon și reduce angajamentele financiare asociate unei centrale nucleare cu o capacitate de ordinul gigawaților, SMR pot fi puse în locuri în care o centrală nucleară clasică de mare capacitate nu poate funcționa.
Acordul va fi finalizat joi
Acordul cu Statele Unite ale Americii pentru implementarea în România a reactoarelor modulare mici (SMR) va fi finalizat joi, iar prin intermediul acestuia, pe lângă energie curată, se vor crea zeci de locuri de muncă, a anunţat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Preşedintele SUA, Joe Biden, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor face astăzi un anunţ important pentru viitorul energiei din ţara noastră! România, în parteneriat cu SUA, vor colabora pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR). Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA şi în România. Mâine (miercuri – n. r.) voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi, alături de secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunţat de cei doi şefi de stat”, a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.
El a subliniat că, în august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea şi implementarea acestei tehnologii SMR.