Florin Spătaru, ministrul Economiei, a transmis, vineri, 13 mai, că industria aeronautică românească are un viitor strălucit! Mai mult, România poate ajunge o forță la nivel regional și european, deoarece poate dezvolta capabilități pentru industria aeronautică.
România devine o super forță în Europa
Ministrul a fost vineri într-o deplasare în județul Dolj, în cadrul căreia a efectuat o vizită oficială la una dintre companiile din subordine, Avioane Craiova S.A., societate din industria de apărare, care are ca obiect de activitate proiectare și producția de avioane militare, servicii pentru aviația civilă, reparații aeronautice, unde a făcut un anunț deosebit de important cu privire la șansele României în contextul mondial actual.
„În urmă cu ceva timp am fost în vizită la câteva companii private din industria aeronautică, din județul Bacău. Astăzi vizităm o companie de stat, Avioane Craiova. Vreau să reiterez ideea pe care am lansat-o la Băcău: Industria aeronautică românească are un viitor! România are tradiție în construcția de avioane și îmi doresc să reiniţializăm cercetarea/dezvoltarea în domeniul aeronauticii, astfel încât să avem un produs românesc. Putem avea industrie de apărare în România, putem dezvolta capabilităţi pentru industria aeronautică şi să promovăm acest sector și să devenim un jucător important la nivel european şi la nivel regional”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei, în cadrul unei declarații de presă.
Vizită de lucru importantă pentru viitorul României
Astfel, la Avioane Craiova, ministrul Florin Spătaru a vizitat Secția Structuri Aeronautice și Procese Speciale și a Secției Montaj și Întreținere Aeronave. Acolo, a discutat cu o parte dintre angajați despre condițiile de muncă și despre activitatea lor. Mai mult, membrul Guvernului a participat atât la prezentarea statică aeronavei IAR-99 Șoim, cât și la o demonstrație de zbor a aeronavei, care a avut loc la Aeroportul din Craiova, ca apoi vizita de lucru să se încheiat cu o conferință de presă, susținută de ministrul Spătaru, la sediul Societății Avioane Craiova.
Încă din anul 2020, CSAT a aprobat un program care vizează întreprinderea de avioane și care urmărea modernizarea IAR 99 Soim, astfel încât să poată să fie utilizat ca un antrenament pentru piloții de F16, operate de aviația militară română, precum și menținerea capabilității aeriene de sprijin aerian apropiat și intervenția împotriva țintelor aeriene de viteză mică.
De asemenea, Avioane Craiova şi Romaero au semnat, în anul 2021, un memorandum de cooperare cu compania israeliană Elbit Systems în perspectiva achizițiilor făcute de MApN, iar compania israeliană s-a angajat să realizeze un transfer de tehnologie în favoarea firmelor românești.