România are șansa de a deveni o super forță în Europa. Informația a fost confirmată de ministrul Economiei, Florin Spătaru. Acesta a vorbit despre actuala situație economică din Europa, dar și despre ce va urma pentru țara noastră.
Într-un interviu acordat la Antena 3, Florin Spătaru a vorbit despre ce poate face România în ciuda crizei financiare actuale. Potrivit ministrului Economiei, România se află în fața unei amenințări, dar și în fața unei oportunități de care trebuie să profite.
Mai exact, ministrul susține că România este producător de energie, dar și gaz, drept urmare, este una dintre puține țări membre ale UE care poate să producă materii prime, care, la rândul lor pot să creeze valoare atât în România, cât și în Europa.
Șansa istorică pe care o are România
„România are o amenințare din punctul acesta de vedere, dar are și o oportunitate. De ce? Pentru că suntem producători de energie şi de gaz, pentru că putem să producem materii prime, care ar putea la rândul lor să creeze valoare, atât în România, cât şi la nivel european”, a declarat Florin Spătaru, la Antena 3.
În ceea ce privește riscurile în fața cărora se află țara noastră, ministrul Economiei susține că România nu poate fi izolată din punct de vedere al recesiunii, drept urmare, criza financiar se va resimți și în țara noastră.
Important este însă modul în care autoritățile vor reuși să gestioneze totul și dacă România va reuși să profite de oportunitatea pe care o are.
„La nivel european vorbim de situații clare de recesiune. România nu poate fi izolată din punctul ăsta de vedere”, a mai adăugat ministrul Economiei.
Cât de mare este riscul unei recesiuni în România?
Precizările ministrului vin în contextul în care apar din ce în ce mai multe temeri cu privire la o recesiune. La rândul său, ministrul Finanțelor avertiza cu privire la existența unui astfel de scenariu.
După ce Guvernul l a aprobat prima rectificare bugetară prin care veniturile se majorează cu 30,4 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 33 de miliarde de lei, Adrian Câciu spunea că este nevoie de mai mulgă vigilență pentru a fi evitată recesiunea.
„Cred că în fiecare zi, acest Guvern a acţionat paşi cu pas, dar într-un mod strategic de a ţine toate lucrurile sub control. Există riscuri. Nu suntem într-o oază în care să fim feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă.
Trebuie să avem grijă în continuare de persoanele vulnerabile şi mai alestrebuie să avem în vedere ceea ce se poate întâmpa în iarna acestui an, pentru că economia europeană a răcit”, a declarat ministrul Finanţelor.