România devine o super forță în Europa! Șansă uriașă pentru țara noastră

romania

Sursă: Dreamstime

Anunțul momentului la nivel național. România ar putea deveni o super forță în Europa. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a dat toate detaliile în acest sens.

Vestea momentului la nivel național. România devine o super forță în Europa. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a făcut anunțul.

Potrivit acestuia, având în vedere războiul din Ucraina, țară care asigura 23% din producţia agricolă a Europei, România are șansa acum să devină un jucător important pe piața agricolă.

Totodată, el a vorbit și despre securitatea alimentară a țării, având în vedere situația actuală. Ministrul susține că România are un potențial agricol uriaș neexploatat și că poate asigura securitatea alimentară singură, devenind și un exportator de produse agricole serios.

România poate deveni un exportator de produse agricole serios

„Un domeniu care priveşte securitatea alimentară a României, este un domeniu de maximă importanţă şi ca obiectiv de ţară, pentru că vremurile care vin nu sunt dintre cele care să ne asigure un confort alimentar.

Să nu uităm că Ucraina este cea care a fost producătorul de grâu al Europei – 23% din totalul producţiei la nivel european era realizat în Ucraina – şi, din acest punct de vedere, perspectiva unei crize alimentare se anunţă destul de serios, pe de o parte, pe de altă parte, suntem ţară cu un potenţial agricol uriaş, pe care foarte multă vreme l-am lăsat neexploatat şi aici e un loc în care noi putem să asigurăm nu numai securitatea alimentară, dar şi să devenim un exportator de produse agricole destul de serios, ceea ce nu ar face decât un bine pentru ceea ce înseamnă viitorul, României”, a afirmat ministrul Proiectelor Europene, la Prima Tv.

Marcel Boloș a fost întrebat cine este vinovat pentru faptul că în PNRR nu este prevăzut niciun ban pentru agricultură. În acest sens, ministrul a explicat că la negocierile cu Comisia Europeană existau anumite aspecte în acest sens.

„Pe lângă faptul că am avut soluţii care arătau aşa cum le-am văzut cu toţii, trebuia să oferim şi soluţia pentru ceea ce înseamnă managementul apei, adică să arătăm că apa nu se risipeşte şi ne lipseau rigolele de colectare a apei de pe suprafaţa irigată ca să arătăm că apa se duce în lacurile de acumulare şi nu se pierde nimic”, a spus ministrul.

De ce PNRR-ul nu prevede fonduri pentru agricultură?

El a mai precizat că este nevoie de negocieri cu toate ministerele, iar dacă soluția nu este pe placul Comisiei Europene, atunci România trebuie să demonstreze că este conștientă de impactul asupra potențialului agricol.

„Cred că la negocieri trebuie să colaboreze toate ministerele. (…) Şi dacă o soluţie nu este pe placul Comisiei Europene, trebuie să avem înţelepciunea de a o pune pe hârtie şi a arăta Comisiei că suntem conştienţi şi de impactul asupra potenţialului agricol, dar avem în vedere şi componenta aceasta care ţine de schimbările climatice şi nu încercăm să facem nimic rău mediului”, a adăugat ministrul.

Marcel Boloș a fost întrebat dacă ar putea exista o renegociere în PNRR care să permită alocarea de fonduri pentru agricultură. În acest sens, el nu a dat un răspuns clar, însă a precizat că având în vedere criza alimentară fără precedent de acum, Comisia Europeană trebuie „să fie pro-activă”, iar statele membre să aibă şi grija securităţii alimentare, pe lângă cea privind independenţa energetică.