Romgaz va finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la Exxon. Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau şi tehnologia şi contractele aferente pentru începerea lucrărilor, astfel ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România.

România ar putea deveni cel mai mare producător de gaze din UE

Mai sunt de executat și forajele a trei sonde, dar trebuie finalizat și terminalul de gaze de pe uscat. Platforma „Ana”, aflată la 125 de km în larg, depozitează gazele natural, iar următorul pas este ca acestea să fie trimise la Vadu printr-o conductă. Instalația este deja montată și gata de funcționare.

„Urmând ca în perioada următoare, probabil din această vară, prima moleculă de gaz să intre în sistemul național de transport, este făcut racordul la sistemul național de transport”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Amintim că, la sfârşitul anului trecut, Romgaz a anunțat că acționarii săi au aprobat preluarea participației deținută de grupul american ExxonMobil la perimetrul Neptun Deep, care, potrivit unor estimări, ar conține rezerve de gaze de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi. OMV Petrom deţine, de asemenea, 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.

„Zăcămintele mai mari se află la distanțe mai mari de țărmul românesc al Mării Negre și vorbim despre zăcământul Neptun Deep, care ar putea avea un aport mai mare pentru securitatea energetică românească. România ar deveni deja cel mai semnificativ producător de gaze din Uniunea Europeană”, transmite expertul în energie Mihnea Cătuți pentru stirileprotv.ro.

UE acord pentru achiziția comună de gaze și hidrogen

Pe de altă parte, șefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vor ajunge la un acord pentru a achiziţiona în comun gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen înainte da iarna următoare, potrivit unei variante de lucru a comunicatului ce va fi aprobat la finalul summitul liderilor UE din 24-25 martie.

„Cu privire la iarna următoare, statele membre şi Comisia vor colabora de urgenţă cu privire la achiziţiile comune de gaze naturale, gaze lichefiate şi hidrogen”, se precizează în documentul care va fi aprobat la finalul summitul liderilor UE din 24-25 martie şi care a fost consultat de Reuters.

Anul trecut, Executivul comunitar a propus un sistem prin care statele membre UE să achiziţioneze la comun stocuri strategice de gaze, după ce o serie de ţări, precum Spania, au cerut astfel de achiziţii ca o modalitate de a dispune o rezervă împotriva eventualelor perturbări pe partea de aprovizionare. Îngrijorările cu privire la posibilele întreruperi au crescut după ce Rusia a lansat ceea ce numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze naturale al UE.