România devine o ţintă pentru investitorii imobiliari străini

România şi Ungaria vor beneficia cel mai mult de pe urma investitorilor imobiliari oportunişti interesaţi să-şi diversifice portofoliile din Europa Centrală şi de Est, parţial pentru a obţine randamente mai mari, dar şi din lipsă de proprietăţi pe piaţa poloneză, explică Mike Atwell, head of capital markets în cadrul CBRE.

„Principala schimbare înregistrată în regiune în 2014 a fost creşterea activităţii investiţionale în afara Poloniei, în mod special în Ungaria, România şi Slovacia“, a comentat Mike Atwell.

România a fost liderul regiunii în privinţa creşterii volumului anual de investiţii. Investitorii au plasat anul trecut la nivel local 1.124 mil. euro, în creştere cu 220% faţă de cei 351 mil. euro raportaţi în 2013, acesta fiind cel mai bun an din 2008 încoace. Investiţiile în proprietăţi comerciale (birouri, retail, industrial, hoteluri) au crescut în Europa Centrală şi de Est cu 28% în 2014 la un volum de peste 7,7 mld. euro, potrivit celui mai recent raport al CBRE. Regiunea este descrisă de Bulgaria, România, Croaţia, Serbia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, statele baltice şi Ucraina. Numai Ungaria, România şi Slovacia au atras anul trecut, în total, un volum de 2,1 mld. euro, echivalentul a 27% din volumul întregii regiuni, comparativ cu doar 15% în 2013.  

Clădirile de birouri rămân preferatele investitorilor imobiliari, cu o creştere de 61% a capitalului alocal acestui sector, în timp ce segmentul industrial a consemnat o creştere a volumului de investiţii de 39% pe parcursul anului trecut. Investiţiile în retail au scăzut cu 7% din cauza lipsei de proprietăţi pe acest sector. Investiţiile în hoteluri au crescut cu 15%, confirmând o reînnoire a interesului pentru această categorie.