Principalele agenţii de rating au aruncat o privire atentă asupra situației financiare din România. Potrivit acestora, economia țării va accelera în 2024, comparativ cu anul trecut. Anunțul a venit în contextul în care creşterea economică s-a înjumătăţit în 2023.
Agențiile de rating văd o creştere economică de cel puţin 3% pentru România
Mai precis, agențiile de rating văd o creştere economică de cel puţin 3% pentru țara noastră. Simultan, prognozele realizate de Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și Comisia Europeană sunt cu puţin sub 3%.
Analiștii sunt de părere că economia va accelera condusă de consum. Totuși, acesta nu este singurul factor semnificativ. Un rol important vor juca investițiile, fondurile europene şi împrumuturile care vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Amintim că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a actualizat recent prognoza. Organizația și-a revizuit negativ previziunea pentru avansul economiei României. În momentul de față, cifra este de 2,8%, faţă de creşterea prognozată iniţial la 3,8%.
Miniștrii economiei și finanțelor din UE au decis ca PNRR să nu fie prelungit după 2026
Amintim că miniștrii economiei și finanțelor din UE au decis că PNRR nu va fi prelungit după 2026. Acest lucru implică finalizarea tuturor proiectelor până la acea dată și utilizarea integrală a fondurilor alocate.
În acest context, europarlamentarul român Corina Crețu a îndemnat autoritățile să se concentreze pe adoptarea rapidă a investițiilor și reformelor până la data limită.
„Adoptarea rapidă a investițiilor şi reformelor până în august 2026 continuă să fie esenţială pentru o implementare completă a fondului de redresare, se arată în textul cu concluziile reuniunii Consiliului ECOFIN, potrivit EFE.
Ea a spus că, potrivit concluziilor reuniunii Consiliului ECOFIN, adoptarea rapidă a investițiilor și reformelor până în august 2026 este esențială pentru o implementare completă a fondului de redresare.
În acest cadru, unele țări, în special Italia și Polonia, au cerut prelungirea implementării instrumentului financiar NextGenerationEU. Ele au argumentat că doar aproximativ 30% din bugetul total de 750 de miliarde de euro, constând în granturi și împrumuturi, a fost utilizat până în prezent. Cu toate acestea, propunerea nu a fost susținută de statele mai conservatoare din nordul UE sau de Comisia Europeană.