Centrala nucleară de la Doicești va fi inaugurată în 5-6 ani
Dacă planurile se desfășoară conform așteptărilor, în decurs de 5-6 ani, la Doicești va fi inaugurată prima centrală nucleară cu reactoare modulare de dimensiuni reduse. Aceasta reprezintă o tehnologie americană pe care România va fi prima țară care o implementează. Ministrul Energiei consideră că România este un pionier în acest domeniu.
„Prea mulți ani ne-am obișnuit să prindem din urmă, adesea gâfâind, trecutul altora. E momentul să scriem noi viitorul lumii. Vă întreb: Dacă nu noi, atunci cine”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Se prevede că două bănci americane vor furniza finanțarea pentru proiect. Acesta este estimat să aibă un cost cuprins între 4 și 6 miliarde de dolari.
Dat fiind faptul că noua centrală nucleară urmează să fie construită pe amplasamentul unei foste termocentrale, care era deja conectată la sistemul energetic național, și având în vedere costurile reduse ale forței de muncă din România, autoritățile se așteaptă ca proiectul de la Doicești să fie mai puțin costisitor decât cel din SUA. În contrast, construcția centralei din Idaho nu va mai avea loc din cauza costurilor ridicate. Estimarea inițială a investiției era de 9,2 miliarde de dolari.
„Proiectul din Idaho nu beneficia de infrastructură, transformatoare, linii electrice, râu-apă. Ca atare, necesita mai multe îmbunătățiri inginerești”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica.
Potrivit autorităților, curentul produs la Doicești va fi mai ieftin.
„România este pregătită, așa cum a spus și ministrul Energiei, să devină un hub de energie curată”, a spus Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA la București.
Unii localnici sunt optimiști, în timp ce alții sunt sceptici
Locuitorii din zonă sunt optimiști în privința potențialului ca noua centrală să aducă mai multe oportunități de angajare în comunitate.
„Nu ne mai ducem până la Găiești. Eu lucrez la Găiești. Ar fi necesare niște locuri de muncă mai aproape”, a spus un localnic.
Există însă unele rezerve în rândul comunității cu privire la siguranța tehnologiei, chiar dacă autoritățile au oferit asigurări în acest sens. Unii localnici sunt îngrijorați de mini-reactoare.
„Dacă nu au făcut-o niciodată și este experimental, de unde să știi că merge sau nu merge. Dacă e nucleară, trebuia băgată în altă parte, mai departe”.
Câțiva membri ai AUR au strigat că „nu suntem cobai” în fața viitorului amplasament al centralei nucleare.
Sebastian Burduja a participat la evenimentul „Energie pentru următoarea generație”
Luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a luat parte la evenimentul „Energie pentru următoarea generație”, organizat de Ministerul Energiei împreună cu Societatea Națională Nuclearelectrica și compania RoPower Nuclear, la Doicești, în județul Dâmbovița.
Ministrul a subliniat că, în absența energiei nucleare, nu poate exista un traseu către emisii zero până în anul 2050. El a evidențiat că energia nucleară reprezintă o sursă sigură și curată, oferindu-se la un preț echitabil.
„Primul meu mesaj este aşadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050. A spus-o şi secretarul John Kerry la Bucureşti, au spus-o liderii lumii întruniţi în Dubai, la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare.
Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Şi am spus-o şi noi de fiecare dată: în trilema energie: vrem energie sigură, vrem energie la un preţ corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranţa. Asta înseamnă că trebuie să avem întotdeauna şi producţie stabilă în bandă. Nu putem renunţa la cărbune, nu putem renunţa şi la gaz, nu putem renunţa şi la energia nucleară şi să avem pretenţia ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul.
Ori energia nucleară şi în mod special aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice. Înseamnă şi energie sigură, înseamnă şi energie la un preţ corect, înseamnă şi energie curată”, a declarat el.
Mai multe puteți citi aici.