Producţiile de grâu din vestul țării au atins un nivel record în această perioadă. România poate deveni unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială.
Producţiile de grâu din vestul țării au atins un nivel record
Un arădean a obținut producţii record de grâu în acest an. A adunat 9,3 tone/hectar cu un vârf de 9,7 tone. Numai în județul Arad au fost cultivate 83.500 de hectare cu grâu. Media este de aproape 6.000 de kilograme la hectar.
„Nu am făcut rabat la nimic, dacă mi se impunea să îi dau ciocolată grâului, o făceam şi pe asta şi îi dădeam.
Merită să faci toate investiţiile. Nu ai voie să faci rabat în calitate”, a spus directorul combinatului agroindustrial „Curtici” în cadrul emisiunii TV „Agricool” de pe Antena 3 CNN.
În prezent, un kilogram de grâu se vinde cu 90 de bani, prea puţin pentru investiţia făcută. Totuși, prețul grâului va creşte, având în vedere că Rusia și Ucraina vor vinde cu 12 milioane de tone de grâu mai puțin în acest an.
România are potențial de a deveni unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa mondială, în contextul în care, anul acesta, Rusia şi Ucraina (principalii jucători din Europa) au anunțat deja că vor avea producţii mici de grâu.
Momentan, țara noastră rămâne al doilea cel mai mare exportator de cereale din Uniunea Europeană (UE), după Franța.
În acest an, exporturile României ar putea depăși 100 de miliarde de euro
În acest an, exporturile României ar putea depăși suma de 100 de miliarde de euro. Majoritatea exporturilor vor merge către Cehia, Germania, Italia, Polonia, Ungaria și Slovacia, potrivit unei analize realizată de către Moneycorp România. Perspectivele actuale arată că, la finalul primului semestru al acestui an, exporturile firmelor românești ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro.
Viitorul este plin de oportunităţi pentru România. Din punct de vedere al raportului preţ-calitate, produsele româneşti se află într-o zonă atractivă, de la materiale de construcţii până la produse agricole.
În ultimul an, principalele produse de export ale României au fost maşinile şi dispozitivele electrice, mijloacele de transport, mobilier, materiale de construcţii, produsele agroalimentare, produsele chimice şi mase plastice, produsele metalurgice, textile, confecţii, pielărie, încălţăminte şi produsele minerale.
Totuși, evoluţia exporturilor României depinde de modul în care Executivul va sprijini relansarea economiei naționale.