Românii au consumat, miercuri, circa 9.000 MW din cauza frigului
Temperaturile scăzute de miercuri au crescut semnificativ consumul de energie electrică în România, ajungând la aproximativ 9.000 MW. Ca urmare, au fost necesare importuri de 2.500 MW. Prețul energiei pe piața OPCOM a crescut mult. Prețul mediu al energiei electrice pentru livrare în România a ajuns la 242 euro/MWh (aproape 1.200 lei/MWh), cel mai mare din Europa.
În Europa Centrală, prețurile au depășit 200 euro/MWh. În Germania, de exemplu, prețul a fost de 222 euro/MWh, chiar dacă acest lucru este surprinzător, având în vedere că această țară se confruntă cu vreme rece și lipsă de vânt. Din cauza lipsei energiei eoliene, Germania a fost nevoită să importe energie. În ultimele trei luni, Germania a folosit mai multe hidrocarburi pentru a produce energie electrică decât în orice altă perioadă de la 2017 încoace.
În Europa de Sud, situația este mai calmă. Prețurile energiei sunt mai mici în Spania și în Portugalia (142 euro/MWh).
Între Europa de Est și Europa de Vest există în continuare o diferență mare. Cel mai scump preț din Europa este în Irlanda, conform datelor analizate de cei de la Profit.ro.
Joi, prețul mediu al energiei electrice a scăzut
Joi, care se preconizează a fi o zi mai caldă și cu mai mult soare, prețul mediu al energiei electrice a scăzut cu aproximativ 40%, ajungând la 766 lei/MWh (sau 154 euro/MWh).
Situația din Republica Moldova
Pe lângă cererea internă din România, care se resimte pe piața OPCOM, și Republica Moldova cumpără energie electrică de pe aceeași platformă, prin traderul de stat Energocom. În primele zece zile ale acestui an, aproximativ un sfert din energia consumată în Republica Moldova a venit de pe piețele spot OPCOM (PZU și intraday).
Aproape 32% din energie a fost cumpărată prin contracte bilaterale cu producătorii din România, ceea ce înseamnă că mai mult de 57% din consumul Moldovei este acoperit prin importuri din România.
UE vrea să renunțe la plafonarea prețului gazelor la sfârșitul lunii
Uniunea Europeană (UE) a decis să renunțe la plafonarea prețului gazelor. Plafonul urmează să expire la sfârșitul acestei luni, așa cum era planificat. Diplomații UE au confirmat pentru agenția de presă Reuters că Comisia Europeană (CE) le-a spus statelor membre că nu va prelungi acest plafon.