Primele zece țări care vor dispărea sunt Macao, Hong Kong, Bosnia, Rusia, Malta, Slovacia, Singapore, România, Ungaria şi Macedonia, arată studiul. Ultimele țări care vor dispărea sunt Statele Unite, insulele Virgine, Santa Lucia, Tunisia, Franţa, Coreea de Sud, Azerbaidjan, Australia, insulele Antile şi Norvegia. Modalitatea prin care aceșția fac prognoze legate de populație este stabilirea pe baza ratei actuale de natalitate, data aproximativă a morţii ultimei femei din fiecare ţară, care indică și  sfârşitul ciclului de reproducere a populaţiei.
Unele țări nu vor dispărea niciodată, scrie în studiul ONU. Aceste sunt în special țări din Africa, Orientul Mijlociu (cu excepţia Iranului), Asia Centrală şi Caucaz. Afganistanul, Pakistanul, India, Mongolia, Indonezia, Filipinele şi majoritatea ţărilor din America Latină (cu excepţia Braziliei şi Chile) nu sunt ameninţate cu dispariţia. ONU publică în mod regulat aceste estimări, în raportul UN World Population Prospects.

Natalitatea din România a scăzut constant din 1990, astfel că sociologii se aşteaptă ca recensământul care se desfășoară acum să arate o Românie cu cel mult 18 milioane de locuitori. Rata mortalităţii este printre cele mai mari din Europa. Speranţa de viaţă a românilor este de 73,5 ani, printre cele mai reduse din Europa. Nivelul natalităţii în România se situează sub media din Uniunea Europeană, cu o rată de 9,9 născuţi la mia de locuitori.