Așadar, Alexandru Rafila a fost prezent luni la Brașov, unde a vorbit despre vaccinurile anti-COVID comandate în perioada pandemiei. Potrivit ministrului, sunt şanse să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre producători, pentru a se încheia amiabil contractul.
Totuși, se caută în continuare soluții pentru contractul cu Pfizer, deoarece „ar trebui să mai luăm 27 de milioane de doze”.
Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinurile comandate în perioada pandemiei
„Noi am schimbat modul de finanţare a programului, în sensul că vaccinul împotriva gripei este în momentul de faţă compensat integral, pentru pacienţii cu boli cronice, care erau eligibili şi înainte şi parţial pentru alte categorii.
Este un lucru extrem de important şi se întâmplă şi în România, cum se întâmplă în toate Uniunea Europeană, cine doreşte să se vaccineze împotriva gripei merge la farmacie, îşi procură vaccinul pe care i-l administrează medicul de familie sau sunt situaţii unde se poate vaccina chiar la farmacie”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătății a subliniat că România „s-a oprit din achiziţia” vaccinului anti-COVID.
„Am mai luat o tranşă anul trecut, când trebuia să luăm şi vaccin pediatric pentru că au existat mulţi, foarte vehemenţi, care cereau şi vaccinul pediatric şi a trebuit să cumpărăm o tranşă de 3 milioane de doze, anul trecut.
A fost ultima tranşă pe care am achiziţionat-o, cu Pfizer, conform contractului, ar trebui să mai luăm în total 27 de milioane de doze pe care nu le-am luat, nu am semnat niciun document, nici cu Comisia şi nici cu producătorul”, a mai spus Rafila.
Au existat foarte multe discuţii cu producătorul, pentru găsirea unei soluţii
Simultan, au existat foarte multe discuţii cu producătorul să se găsească o soluţie. Potrivit explicațiilor oferite de Alexandru Rafila, trebuie găsită o soluţie convenabilă din punct de vedere juridic.
„Eu nu pot, nici din punct de vedere al poziţiei pe care o am şi nici din punctul de vedere al medicului de sănătate publică să mă gândesc că luăm milioane de doze de vaccin pe care nu le folosim. Trebuie găsită o soluţie convenabilă din punct de vedere juridic”, a explicat Rafila.
Ministrul a amintit că au fost solicitate de către România aceste cantităţi foarte mari de vaccin în prima parte a anului 2021. Decizia a fost luată printr-un memorandum semnat de premierul Cîţu, la propunerea miniştrilor Sănătăţii de la acea vreme, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.
Totodată, acesta a subliniat că România va ajunge la o înțelegere cu unul dintre producători. Autoritățile române vor ca totul să fie încheiat în mod amiabil. Potrivit ministrului, acest lucru se va întâmpla în curând.