România e cu ochii în patru în urma atacului armatei Rusiei asupra Portului Reni

Angel Tîlvăr

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a întărit măsurile de vigilenţă şi monitorizează permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în urma atacului armatei Rusiei asupra Portului Reni, situat la 200 de metri distanță de granița dintre Ucraina și România.

MApN a întărit măsurile de vigilenţă, în urma atacului armatei Rusiei asupra Portului Reni

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a informart, miercuri după-amiază, că a întărit măsurile de vigilenţă şi monitorizează permanent spaţiul naţional terestru, maritim şi aerian, în cooperare cu structurile NATO, acţionând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic şi descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat, după ce porturile ucrainene Ismail şi Reni au fost atacate de armata Rusiei cu drone militare.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forţele armate ale Rusiei împotriva zonelor locuite de populaţia civilă şi elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanşat de forţele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

În ceea ce priveşte atacurile cu drone militare, efectuate în cursul nopţii trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail şi Reni, situate în apropierea graniţelor României, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu a identificat ameninţări de natură militară la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României.

Armata Rusiei periclitează securitatea alimentară și navigația pe Marea Neagră

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, condamnă, la rândul său, bombardamente lansate de armata Rusiei în Portul Reni (situat la 200 de metri distanță de granița dintre Ucraina și România) și Portul Ismail (situat la o distanță de 80 km de vărsarea Brațului Chilia al Dunării în Marea Neagră) întrucât periclitează securitatea alimentară și navigația pe Marea Neagră.

„Condamn cu fermitate atacurile continue ale Rusiei asupra oamenilor nevinovaţi, infrastructurii civile, inclusiv silozuri de cereale, în porturile Reni şi Izmail. Prin aceste încălcări flagrante ale legii internaţionale, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară şi navigaţia în Marea Neagră”, a scris, miercuri, Luminiţa Odobescu pe contul ei de Twitter.

Armata Rusiei a bombardat Portul Reni din Ucraina

Postarea ei a fost făcută la câteva ore după ce armata Rusiei a atacat Portul Reni între orele 02:00 – 04:00, încearcând încă o dată să distrugă infrastructura portului ucrainean de pe Dunăre. Potrivit informațiilor transmise de forţele aeriene din Ucraina, au fost distruse 13 drone militare lansate de armata Rusiei deasupra regiunilor sudice Odesa şi Mikolaiv, dar nu există informații cu privire la numărul total de drone lansate de soldații ruși. Momentan, se știe că o dronă lansată de soldații ruși și-a atins ținta, în ciuda apărării aeriene a armatei Ucrainei.

Portul Reni este o facilitate cheie pentru transportul de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, a reamintit guvernatorului regiunii Odesa, Oleh Kipe.

„Teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa, de două ori, noaptea trecută, cu drone de atac. Ţinta principală a fost infrastructura portuară şi de cereale din sudul regiunii. Unul dintre porturile de pe Dunăre a fost lovit de bombardamentele inamice, care au avariat depozitele şi instalaţiile de depozitare a cerealelor. Incendiile au fost stinse rapid de către Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă”, a zis el în cadrul unui interviu acordat pentru agenția de presă Reuters.