Republica Moldova, amenințată de riscurile de securitate
Alexei Arestovici, fost consilier al Biroului Prezidențial din Ucraina, a lansat un avertisment grav cu privire la riscurile de securitate care amenință Republica Moldova în contextul alegerilor iminente.
Arestovici subliniază că, în cazul în care partidele pro-ruse, precum socialiștii, câștigă alegerile parlamentare de anul viitor, Moldova ar putea deveni un „cap de pod” pentru o eventuală agresiune rusă împotriva Ucrainei și României.
Într-o intervenție pe canalul său de YouTube din 29 octombrie, Arestovici a cerut moldovenilor să reflecteze profund înainte de a vota.
El a reamintit că Rusia a folosit istoric Moldova ca pe o „trambulină” pentru a-și extinde influența, subliniind prezența militară rusească în regiunea transnistreană, care ar putea fi folosită în contextul conflictului din Ucraina.
„Am o întrebare către moldovenii care l-au votat pe Stoianoglo (în primul tur al alegerilor prezidențiale, n.r.). Dragi prieteni, acestea sunt chestiunile voastre interne și singuri luați deciziile, dar amintiți-vă, cum Imperiul Rus a folosit R. Moldova toată viață? Ca pe o trambulină. (…) Voi în ce calitate credeți că trebuiți Rusiei? În calitate de țară pașnică, liniștită și prosperă? Voi înțelegeți că trupele ruse din regiunea transnistreană, încă din anul 2016, în exerciții, sunt văzute drept al treilea detașament, în ajutor primului din Donețk și celui de-al doilea din Luhansk, pentru a ataca Odesa? Moldova ar fi un cap de pod perfect pentru a ataca Odesa.”, avertizează Arestovici.
Țara de peste Prut, atrasă într-o situație instabilă
El a prevăzut un scenariu în care, cu sprijinul financiar al Rusiei, partidele pro-ruse ar putea obține o majoritate parlamentară, sporind astfel riscurile de conflict și atrăgând Moldova într-o situație instabilă.
„Imaginați-vă că va câștiga Stoianoglo, deși va câștiga Sandu, dar la parlamentare, de exemplu, Rusia va aloca jumătate de miliard de dolari, cumpără voturi, face un «carusel» cum obișnuiește, și adepții alianței cu Rusia, socialiștii și alții asemeni lor, acumulează majoritate parlamentară că Moldova este țară parlamentară. În primul rând, crește brusc riscul de război. În al doilea rând, crește riscul ca Moldova să fie transformată într-un cap de pod de unde Rusia să atace Ucraina și România. În asemenea caz, vă expuneți riscului pentru că și NATO și Ucraina vor fi nevoite să reacționeze.”
Fostul consilier a îndemnat cetățenii să fie precauți și să ia în considerare perspectivele pe termen lung, avertizând că victoria forțelor pro-ruse în Parlament ar putea duce la o escaladare a conflictului.
Acesta i-a sfătuit pe moldoveni să nu fie ca ucrainenii și să gândească cu mai mulți pași înainte. El a mai spus că nivelul riscului unei escaladări a războiului va crește instant dacă forțele pro-ruse vor câștiga.
„Ce soartă vreți să vă alegeți? Stoianoglo este un tip simpatic și echilibrat, de asta oamenii l-au votat, dar gândiți-vă la perspective. Nu fiți ca ucrainenii, v-o spun ca la cei mai apropiați vecini. Gândiți-vă cu măcar doi pași înainte unde va duce victoria forțelor pro-ruse în Parlament, pentru care chiar voi veți vota. Nivelul riscului unei escaladări a războiului va crește instant. Probabilitatea că veți fi atrași în război va crește instant, într-o formă sau alta. Vor fi noi procese în regiunea transnistreană și rușii își vor întări pozițiile în zonă. Rusia nu are nevoie de voi decât în poziția de punte pentru a acționa tactic împotriva Ucrainei și României. Veți vota exact inversul a ceea ce vă doriți – liniște, ordine, siguranță. Nu faceți aceste greșeli, uitați-vă la noi.”
El a încurajat moldovenii să valorifice sprijinul României pentru a înainta spre aderarea la Uniunea Europeană, văzând această direcție ca fiind o soluție viabilă pentru asigurarea stabilității și prosperității.
Alexei Arestovici mai spune că România este un fel de tată pentru Republica Moldova. În context, el subliniază că Georgia și Ucraina nu au un astfel de „tată” care să le ajute să intre în blocul comunitar.
„Unica ieșire din situație este să folosiți România, care este un fel de tată pentru a ajunge în Uniunea Europeană. Georgia și Ucraina, de exemplu, nu au un „tată”, a declarat Alexei Arestovici.