Șeful adjunct al Ministerului rus de Externe, Alexander Grushko, a acuzat comunitatea occidentală de declanșarea războiului din Ucraina, subliniind că acesta ar fi pornit în 2008 la București.

E o bombă cu ceas pentru securitatea europeană, iar dacă nu se va reveni asupra ei ea va exploda!

Într-un interviu acordat publicației TASS, adjunctul ministrului de Externe Serghei Lavrov a învinuit summit-ul NATO de la București din anul 2008 pentru războiul dintre Rusia și Ucraina care durează deja de 8 luni.

Diplomatul e de părere că NATO a fost deja „învinsă în Ucraina”.

„Această înfrângere are legătură cu prăbușirea proiectului prin care se urmărea transformarea Ucrainei într-un stat anti-rus.

După 2007, când NATO a decis la București (n.red. – summit-ul NATO de la București din 2008) că Georgia și Ucraina pot deveni membre ale Alianței, noi am anunțat că această decizie e o bombă cu ceas pentru securitatea europeană, iar dacă nu se va reveni asupra ei, ea va exploda”, a precizat Alexander Grushko.

Rusia trăiește într-o realitate paralelă!

„Ceea ce Grushko nu spune însă e că Federația Rusă a călcat în picioare dreptul internațional și suveranitatea și independența Ucrainei, fiecare stat având dreptul să-și aleagă singur deciziile politicii externe.

Mai mult, Moscova omite cu bună știință să spună că anexarea Crimeei în 2014, ruperea unei părți din Donbas și susținerea activă financiară și militară a separatiștilor pro-ruși, iar mai apoi invadarea la scară largă a Ucrainei în 2022 și anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie sunt ilegale”, se arată într-o analiză Defense România ca o reacție de răspuns la declarațiile diplomatului rus.

De asemenea, sursa a precizat că Rusia a încălcat cel puțin două tratate internaționale până acum în raport cu Ucraina:

„-Tratatul de prietenie, colaborare și parteneriat între Ucraina și Federația Rusă din 1997, prin care Rusia recunoștea granițele și frontierele Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea ca partea a Ucrainei;

– Memorandumul de la Budapesta, semnat în 1994 de președinții Rusiei, Ucrainei, Marii Britanii și Statelor Unite, este un document care prevede garanții de securitate pentru Ucraina în urma renunțării la arsenalul său nuclear și aderării la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare”, a comentat sursa menționată anterior.