Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că Alianța lucrează la planuri pentru o prezență militară permanentă la granița sa, într-un efort de a lupta împotriva unor posibile agresiuni rusești.
NATO vrea o prezență militară permanentă la frontieră
Mai precis, Stoltenberg a spus într-un interviu acordat pentru The Telegraph că NATO se află „în mijlocul unei transformări foarte fundamentale” care va reflecta „consecinţele pe termen lung” ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin.
„Ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană. Prin urmare, le-am cerut acum comandanţilor noştri militari să ofere opţiuni pentru ceea ce noi numim o resetare, o adaptare pe termen mai lung a NATO”, a declarat Stoltenberg.
De asemenea, Jens Stoltenberg, care a declarat recent că îşi va prelungi mandatul la conducerea alianţei cu un an, a mai spus în interviu că deciziile privind resetarea vor fi luate la un summit NATO care va avea loc la Madrid în iunie.
NATO a aprobat grupul de luptă în România
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus anterior că NATO a aprobat grupul de luptă în România. Declarația a fost făcută joi dimineață, înaintea Summitului extraordinar al NATO, organizat la Bruxelles în contextul războiului din Ucraina.
„Grupul de luptă este un început foarte bun dar este nevoie de o consolidare mai puternică. Securitatea începe de acasă. Am decis la CSAT să creștem apărarea de la 2% la 2,5% din PIB. La ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă. Aș mai face o remarcă importantă: Românii sunt îngrijorații de această situație. Vreau să vă spun foarte clar: Niciun român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată.
Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu este în pericol, românii sunt în siguranță. (…) Forța de menținere a păcii nu a fost agreată în NATO. România participă la formate aliate în regiune dacă ne amintim că din 2017 un batalion românesc participă la grupul de luptă din Polonia și invers. Vom fi în continuare tot mai prezenți unde va fi nevoie de noi”, a declarat Klaus Iohannis.