Este vorba despre celebrul Keith Hitchins. Acesta s-a născut la 2 aprilie 1931 și a început să fie pasionat de țara noastră în anii ’60, conform antena3.ro
Transilvania și dezvoltarea conștiinței naționale
Regretatul profesor a folosit exemplul Transilvaniei ca „laborator” pentru subiectul dezvoltării conștiinței naționale și a apariției ideii de națiune reuşind să descrie clar și rece, negocierile pe care liderii români din Transilvania le-au purtat cu oficialii guvernului ungar până la mijlocul lunii noiembrie 1918.
Keith Hitchins a considerat că românii „au ocupat un loc aparte printre popoarele din Europa de Sud-Est încă de la formarea Moldovei și Țării Românești în secolul al XIV-lea.
Istoricul american spunea că românii „se diferențiau de vecinii lor” fiindcă „aveau privirea îndreptată atât către Apus, cât și spre Răsărit, întrucât vorbeau o limbă care se trăgea din latină și își revendicau descendența din romani”. În această perspectivă „o componentă fundamentală a formării națiunii a fost legătura crescândă a românilor cu Europa Occidentală”.
A fost decorat de către Klaus Iohannis
Hitchins a publicat prima sa carte în 1969, la Harvard University Press, intitulată „Rumanian National Movement in Transylvania, 1780-1849”. Și în ultimele sale monografii se referă tot la România:
„The Romanians, 1774-1866” (Oxford University Press, 1996) şi „Romania, 1866-1947” (Oxford University Press, 1994).
Profesor o viaţă la University of Illinois, Keith Hitchins a primit distincţii academice din partea univesităţilor „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, din Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi.
De asemenea, în 2018, președintele României, Klaus Iohannis, l-a decorat pe Keith Hitchins, pentru lucrările sale de istorie a românilor despre care un comunicat de presă spune că au demonstrat „legitimitatea istorică a cauzei naționale române și valențele reale ale Marii Uniri din 1918”.