Lumea muzicală din România este în doliu după ce o artistă de legendă s-a stins. Este vorba despre criticul muzical Luminiţa Vartolomei. Aceasta a încetat din viață luni, 7 martie la vârsta de 76 de ani.

Muzica din România, dar şi jurnalismul cultural a pierdut un personaj marcant!

Tragicul anunț a fost făcut de muzicologul Mihai Cosma. Într-o postare pe pagina personală de Facebook acesta a precizat că după o lungă suferință, Luminița Vartolomei a murit, fără a preciza însă cauza concretă a morții.

Sursă: Radio România Cultural

El a menționat că aceasta a fost o personalitate importantă atât în muzică, cât și în jurnalismul cultural din România.

„A plecat dintre noi, după o lungă suferinţă, criticul muzical Luminiţa Vartolomei, personalitate importantă a muzicologiei şi jurnalismului cultural din ţara noastră. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, a transmis Mihai Cosma, luni, într-o postare pe Facebook.

De menționat este faptul că Luminiţa Vartolomei nu a fost pasionată doar de muzică. Aceasta a făcut parte dintr-o generaţie de analişti ai muzicii deosebit de activi, lideri de opinie, care se exprimau public în ziare, reviste, la radio şi la televiziune, contribuind esenţial la valorizarea şi buna înţelegere a faptelor muzicale de pe scenele noastre, precum şi la lansarea ori dezvoltarea carierelor multor interpreţi români.

În același timp, ea este cea datorită căreia a fost lansată singura revistă de critică muzicală din România, „Actualitatea muzicală”, pe care a fondat-o în 1990 la cererea conducerii de atunci a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, formată din Pascal Bentoiu, Adrian Iorgulescu, Octavian Lazăr Cosma.

Doliu în lumea muzicală din România. O mare artistă a murit

Ea a fost cea care stabilea coordonatele editoriale, invitând toate condeiele consacrate de la acea vreme, dar şi pe tinerii talentaţi în domeniul criticii muzicale să scrie cronici, recenzii, reportaje, interviuri.

Luminiţa Vartolomei a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a lucrat ca redactor la Radiodifuziunea Română (1968-1973), apoi consultant artistic la Filarmonica „George Enescu”, în perioada 1973-1975.

La scurt timp, aceasta a preluat poziţia de redactor principal la revista „Contemporanul” (1975-1990). După 1989 a condus revista „Actualitatea Muzicală” (cea mai lungă perioadă din istoria acestei publicaţii, şi anume două decenii), ca şi revista „Spectacolul Muzicii” (1995-1997).

Totodată, de-a lungul carierei sale, Luminiţa Vartolomei a fost ș membru al Colegiului Criticilor Muzicali din cadrul Asociaţiei oamenilor de Teatru şi Muzică (A.T.M.), al Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, ajungând până în postura de coordonator al Biroului Secţiei de muzicologie şi critică muzicală a U.C.M.R. (2002-2010).

În ceea ce privește premiile dobândite, Luminiţa Vartolomei a fost distinsă atât din partea Uniunii, fiind triplă laureată,  cât şi din partea altor foruri culturale, inclusiv din partea Academiei Române. Ea a mai obținut și Ordinul „Meritul Cultural”, clasa I.