Doliu imens în sportul românesc! A murit Sonia Iovan

Sonia Iovan, prima gimnastă din România medaliată la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale, a decedat în Franța, unde locuia de câțiva ani, a anunțat vineri Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR).

„Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (…) Acum, s-a stins în Franța, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis COSR.

Potrivit sursei citate, Sonia Iovan și-a început cariera în gimnastica artistică la Cluj, după care a continuat la Clubul Știința din București, unde a fost antrenată de profesorii Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.

Prima medalie olimpică din istoria gimnasticii românești

COSR a mai precizat că Sonia Iovan a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la JO de la Melbourne, alături de colegele sale Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a făcut parte din echipa care a urcat pe locul al treilea, cucerind astfel prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești.

Aceeași performanță a fost repetată în 1960, la JO de la Roma, alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătășoiu. În 1964, la JO de la Tokyo, s-a clasat pe locul 6 cu echipa și pe locul 14 la individual compus. La Campionatele Mondiale din 1958, desfășurate la Moscova, Iovan a făcut parte din echipa care a câștigat medalia de bronz, prima medalie mondială pe echipe din istoria gimnasticii românești.

Sonia Iovan a participat la trei ediții ale Campionatelor Europene, cunoscute inițial sub denumirea de Cupa Europei. În 1957, la București, a câștigat medalia de argint la bârnă și două medalii de bronz, una la individual compus și alta la sărituri. La ediția din 1959, desfășurată la Cracovia, a obținut medalii de argint la sol și de bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul 8 la individual compus.

Între 1966 și 1967, Iovan a deținut funcția de antrenor federal, iar după ce a absolvit Institutul de Cultură Fizică (ICF), a urcat toate treptele carierei didactice, a ajuns profesor universitar și șefa catedrei de educație fizică și sport la Academia de Științe Economice. În 1997, a fost invitată să lucreze la Institutul de Educație Fizică din Liban.