Un cunoscut jurnalist de profil economic ne-a părăsit mult prea devreme, la numai 45 de ani. Este vorba despre Liviu Iancu, cel care a activat în trecut la agenţia de presă Mediafax, la Business Magazin sau Capital, iar în prezent scria pentru site-ul Profit.ro.
“Din păcate, sunt nevoit să anunț o știre foarte tristă! „Războiul” dintre bracii germani și insulari va lua o pauză pe termen nelimitat, pentru că unul dintre cei mai simpatici și vehemenți susținători ai insularilor ne-a părăsit astăzi. RIP Liviu Iancu!”, a scris un prieten de-al său pe un grup al pasionaţilor de vânătoare, un hobby drag şi jurnalistului.
În calitate de reporter care a însoţit numeroase delegaţii oficiale, a acumulat experienţe memorabile pe care le-a consemnat în romanul „Xanax“, apărut în luna februarie a anului trecut la Editura Trei. Scene de umor sublim sau grotesc descriu fără menajamente, în cele 500 de pagini, incompetenţa, ignoranţa, imoralitatea, servilismul şi jocurile de culise ale unor miniştri, secretari de stat sau oameni de afaceri, se arată într-un material publicat de adevarul.ro.
Sub funcţiile grele de demnitari, cititorul descoperă apetenţa pentru onoruri publice ale unor personaje precum Elena Udrea sau Dan Matei Agaton, foşti miniştri ai Turismului. Un mogul de presă despotic şi tomnatic care îşi hrăneşte egoul umilindu-şi angajaţii, ziarişti cu morgă şi ziariste frumoase, dar şi oameni simpli, naivi sau inteligenţi, bătuţi de soartă sau norocoşi din România rurală a anilor ’90, se regăsesc în cartea lui Liviu Iancu. „Xanax“ are o doză masivă de umor care dă dependenţă. Deopotrivă, există scene de o sensibilitate care te dărâmă.
“Mi s-a părut mai confortabil să o scriu la persoana întâi, pentru că e o carte despre lucruri care mi s-au întâmplat mie şi mi s-a părut cumva un semn de paranoia să vorbesc despre mine la persoana a treia, aşa cum fac sceleraţii: „Jurnalistul bătu la uşa bordelului şi de acolo ieşi o tânără superbă, care îi admiră din prag pletele blonde“. M-am gândit serios acum vreo doi ani să scriu cartea, deşi aveam multe texte adunate şi păstrate în ultimii zece ani. Am venit, cum ar spune un economist, în întâmpinarea ofertei, pentru că după câteva poveşti publicate în Profit.ro, mulţi cititori mi-au scris şi m-au sfătuit să public o carte.
Nu am nicio tehnică, pentru că nu sunt scriitor. Unele pasaje le-am scris şi le-am rescris de 20 de ori şi abia atunci mi-a plăcut cum sună, iar pe altele le-am terminat rapid. Oricum, de câte ori mai arunc un ochi pe „Xanax“, găsesc fragmente pe care acum le-aş scrie altfel”, mărturisea Liviu Iancu într-un interviu acordat Adevărul.