Gardienii Revoluţiei iraniene au ameninţat, miercuri, să lovească Israelul şi „guverne aliate” ale Americii după un atac nocturn împotriva unor baze militare din Irak utilizate de Statele Unite ca represalii de către Washington a puternicului general Qassem Soleimani, notează AFP şi Reuters.
„Sfătuim poporul american să retragă trupele americane desfăşurate în regiune pentru a evita noi pierderi şi a nu permite ca viaţa soldaţilor săi să fie ameninţată şi mai mult de ura crescândă a regimului” american, a adăugat armata ideologică a Republicii Islamice într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Pe 3 ianuarie 2020, generalul iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid cu drone americane asupra unui convoi aflat pe aeroportul din Bagdad. Soleimani a fost comandantul Brigăzilor Al-Kuds, o unitate specială a Gărzii Revoluționare Iraniene. Generalul ucis era considerat un apropiat al conducătorului suprem, uciderea lui fiind considerată un atac asupra lui Khamenei însuși.
Azi, Iranul a lansat riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează militari americani.
Deveselu, punct strategic pentru apărare
Scutul anti-rachetă de la Deveselu, din județul Olt, se află la o distanță de 2.500 de km de Iran. Acesta a devenit operațional în 2016 și reprezintă contribuția Statelor Unite la apărarea antirachetă a NATO, un angajament luat în 2009 sub președinția lui Traian Băsescu, când la Casa Albă se afla Barack Obama. Scutul este mai actual ca niciodată, a explicat Traian Băsescu, după lichidarea de către americani a generalului iranian Quassem Soleimani.
Sistemul Aegis de la Deveselu este destinat doar apărării împotriva rachetelor venite din state precum Iran. La finalul lunii decembrie, și Franța, Germania și Marea Britanie au exprimat îngrijorări la ONU în legatură cu faptul că Iranul ar fi dezvoltat un sistem balistic capabil să lanseze o rachetă nucleară cu rază medie de acțiune.
La baza de la Deveselu sunt 500 de militari și civili români și alți 250 de militari și civili americani, existând însă posibilitatea ca prezența americană să fie dublată.