România a atins încă două obiective pe drumul către aderarea la OCDE, una dintre cele mai relevante organizaţii la nivel internaţional în domeniul politicilor publice.
România a primit scrisori din partea Comitetului OCDE
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a oferit mai multe informații.
„România a primit, la începutul acestei săptămâni, scrisori din partea Comitetului OCDE pentru oţel şi a Comitetului pentru construcţii navale, prin care partea română a fost informată despre finalizarea evaluării ţării noastre în cele două domenii. Prin parcurgerea acestei etape, România atinge încă două ţinte pe drumul către aderarea la una dintre cele mai relevante Organizaţii la nivel internaţional în domeniul politicilor publice”, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.
Este considerat cel mai cel mai important obiectiv strategic naţional după cel al aderării la NATO şi la UE
Potrivit sursei menționate, este considerat cel mai cel mai important obiectiv strategic naţional după cel al aderării la NATO şi la UE.
Procesul de aderare la OCDE reprezintă o prioritate inclusiv la nivelul MEAT. Aderarea este punct focal naţional pentru 5 comitete/grupuri de lucru ale OCDE:
- Comitetul pentru oţel;
- Comitetul pentru construcţii navale;
- Comitetul pentru comerţ;
- Comitetul pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi antreprenoriat;
- Comitetul pentru turism.
Totodată, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului se asigură punctul focal pentru Comitetul pentru Politica de Protecţie a Consumatorilor.
Scrisorile urmează prestaţiei foarte bune a delegaţiei României în cadrul reuniunilor celor două Comitete din primăvara acestui an, la Paris.
Pe agenda discuţiilor s-au aflat rapoartele de evaluare a ţării noastre din perspectiva alinierii la cele mai bune practici în domeniul siderurgiei şi construcţiilor navale şi găzduirii, în toamna anului trecut, de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), a misiunii comune de evaluare pe cele două componente.
Evaluarea a reflectat evoluţia pozitivă a României în mai multe domenii
Amintim că evaluarea în cele două Comitete a reflectat evoluţia pozitivă a României în mai multe domenii. Este vorba despre următoarele:
- strategiile de promovare a practicilor şi dezvoltării sustenabile a productivităţii şi competitivităţii în sectorul construcţiilor navale şi al producţiei de oţel;
- transparenţa şi implicarea activă în forurile internaţionale din sectorul maritim, cum ar fi Organizaţia Maritimă Internaţională, Organizaţia de Cooperare economică la Marea Neagră şi Comitetul pentru construcţii navale;
- cadrul normativ ce asigură condiţii de piaţă competitive în acord cu prevederile Uniunii Europene cu privire la ajutoarele de stat, România aderând, totodată, la acordurile Organizaţiei Mondiale a Comerţului cu privire la subvenţii şi la măsurile de contracarare a efectelor de distorsiune asupra comerţului şi pentru menţinerea unor condiţii de piaţă concurenţială;
tranziţia treptată a sectorului siderurgic către adoptarea metodei cuptoarelor cu arc electric (EAF) pentru fabricarea oţelului.
Industria oţelului din România şi-a dovedit rezilienţa într-un context marcat de crize succesive şi perturbări ale lanţurilor de aprovizionare.
A dovedit şi rolul semnificativ în economia naţională, din perspectiva susţinerii altor ramuri industriale.