Autorităţile din România se pregătesc pentru cel de-al cincilea val al pandemiei de COVID-19!
25.000 de paturi pentru pacienţii COVID şi aproape 3.000 de paturi la Terapie Intensivă
Miercuri, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a oferit detalii despre situaţia paturilor din spitale destinate pacienţilor care se infectează cu coronavirus, dar şi al paturilor din secţiile de Terapie Intensivă, destinate celor ce ajung în stare gravă în unităţile medicale.
În prezent, 20% din numărul total de paturi din spitale la nivelul întregii ţării este alocat pentru pacienţii cu COVID-19. Este vorba despre 25.000 de paturi alocate pacienţilor ce trebuie vindecaţi după infectarea cu SARS-CoV-2. Procentul acestora poate fi crescut până la 30%, în caz de nevoie, a precizat Alexandru Rafila.
Cât despre paturile complet funcţionale de la ATI, acestea sunt în număr de 2.805, la nivelul întregii ţări.
“Avem un număr de paturi alocate pentru pacienţii COVID de circa 20% din numărul total (25.000 paturi) cu posibilitate de flexibilizare de creştere a acestui număr până la 30% în cazul în care capacitatea de tratare a acestor pacienţi este depăşită.
Bugetul alocat secţiilor ATI ale spitalelor a crescut cu 65% pentru 2021 pentru asigurarea tuturor resurselor şi echipamentelor necesare. Sunt complet funcţionale la nivel naţional 2.805 paturi de ATI, care au echipamente şi personal”, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii.
“Această idee că se pot face paturi ATI fără personal antrenat (…) este o idee pe care eu nu o îmbrăţişez”
Alexandru Rafila a subliniat că aceste paturi din secţiile de Terapie Intensivă trebuie să beneficieze de “personal antrenat”. Ideea de a avea paturi la ATI fără personal antrenat nu este una pe care el o îmbrăţişează, a mai precizat ministrul, în conferinţa de presă pe care a susţinut-o miercuri.
“Această idee că se pot face paturi ATI fără personal antrenat, care să poată răspundă cerinţelor legate de tratamentul pacienţilor care au nevoie de Terapie Intensivă, este o idee pe care eu nu o îmbrăţişez. (…)
Numărul de spitale care beneficiază de finanţare suplimentară prin programul de acţiuni proritare ATI a crescut de la 116 la 128 de unităţi”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.
Managerii de spital sunt obligaţi să dispună verificarea şi remedierea deficienţelor circuitelor electrice şi a instalaţiilor de oxigen, asigurarea capacităţilor de oxigen necesare în perioada de vârf pandemic şi semnalarea către Ministerul Sănătăţii a problemelor majore, a mai precizat Alexandru Rafila, toate acestea fiind făcute pentru creşterea siguranţei pacientului.