Informație șoc de la Moscova. Președintele Vladimir Putin a făcut anunțul. În cadrul unei întâlniri la Kremlin, cu președintele indonezian Joko Widodo, liderul de la Moscova a vorbit despre modul în care cerealele ucrainene ar putea fi transportate.

Printre țările enumerate de Vladimir Putin se numără România, dar și Polonia. Totodată, liderul de la Kremlin a precizat că țara pe care o conduce nu împiedică exportul de cereale, ci autoritățile ucrainene au fost cele care au minat abordările porturilor lor.

„Nu împiedicăm exportul de cereale ucrainene, autoritățile ucrainene au minat abordările porturilor lor. Nimeni nu-i împiedică să-i curețe și să exporte cereale de acolo, garantăm securitatea”, a declarat liderul rus în cadrul întâlnirii de joi.

România, o alternativă pentru Vladimir Putin

În acest sens, Putin susține că există și alte posibilități de export. Un exemplu dat de liderul de la Moscova este România, sau Dunărea, astfel încât cerealele să poată ajunge mai departe.

„În plus, există și alte posibilități de export. De exemplu, prin România, pe Dunăre și deplasarea ulterioară de-a lungul Mării Negre, prin Polonia, Belarus, prin porturile Mării Azov”, a spus președintele, relatează TASS.

În același timp, Vladimir Putin a reamintit și că țara pe care o conduce comunică permanent cu ONU în legătură cu aceste probleme, la care încă nu s-a găsit o rezolvare.

Vladimir Putin, despre exportul de cereale din Ucraina

„Moscova se află în contact permanent cu organizația ONU relevantă, care a avut probleme pentru a rezolva aceste probleme cu reprezentanții UE și ai Statelor Unite”, a mai spus el.

Vladimir Putin a subliniat și faptul că exporturile de cereale ucrainene reprezintă 0,5% din totalul alimentelor produse în lume, iar Rusia a furnizat doar anul trecut peste 40 de milioane de tone de cereale pe piața externă, din totalul de 800 de milioane de tone produs la nivel mondial.

„Recent, problema legată de exportul de cereale ucrainene a fost discutată în mod activ. Potrivit Departamentului agriculturii din SUA, aceasta este de 6 milioane de tone, potrivit datelor noastre, aproximativ 5 milioane de tone de grâu.

Dacă luăm în considerare volumul producției din lume, 800 de milioane de tone, atunci înțelegem că o astfel de cantitate nu afectează în niciun fel piețele mondiale, este de aproximativ 2,5%, iar din toate alimentele produse în lume – 0,5%”, a spus Putin.