Preţurile ridicate ale terenurilor şi birocraţia din ţările natale determină o generaţie tânără de fermieri din Europa de Vest să caute în ţări din Europa de Est, îndeosebi România, o şansă de a construi noi afaceri, titrează ziarul britanic The Guardian, citat de Agerpres.
În toate regiunile din România există agricultori proveniţi din Vest care construiesc sau reconstruiesc ferme. Datorită know-how-ului şi investiţiilor lor, sectorul agricol a înregistrat o creştere cu 11% anul trecut, şi este doar începutul, precizează publicaţia.
Terenurile agricole din România se vând în prezent la aproximativ 2.000 de euro (2.600 dolari) hectarul, un preţ imbatabil în UE.
Subvenţiile de la Bruxelles totalizează 180 de euro pe hectar, jumătate din suma la care se pot aştepta fermele din Europa de Vest. Dar, în 2014, noua Politică Agricolă Comună va trebui să pună toate statele membre pe picior de egalitate.
România, care deţine circa 15 milioane de hectare de teren agricol, atrage fermieri din întreaga Europă. Mii de britanici, danezi, francezi, germani, italieni şi spanioli s-au mutat aici, după aderarea ţării la UE în 2007.
”În Europa de Vest nu este loc pentru tineri”, spune Christian Hani, 29 de ani. ”În România poţi începe de la zero. Cred că este foarte important pentru tineri să facă ceva nou”, adaugă el.