România e amenințată de criza medicamentelor. Bolnavii își găsesc greu tratamentul necesar
Din cauza creșterii inflației, zeci de medicamente importante au dispărut treptat de pe piața farmaceutică din România. De exemplu, numai în luna mai a acestui an, au dispărut de pe rafturile farmaciilor medicamente destinate bolnavilor cu probleme oncologice, cardiologie, hepatice, pneumologice, hematologice și reumatologice.
Zeci de medicamente au dispărut de pe rafturile farmaciilor din cauză că prețul transportului lor s-a triplat brusc, iar materia primă s-a scumpit enorm. De exemplu, imunoglobulina a dispărut de luni întregi de pe rafturile farmaciilor din întreaga țară.
În prezent, bolnavii de cancer, persoanele diabetice și oamenii cu grave probleme de respirație îşi caută peste tot medicamentele necesare. Din nefericire, românii bolnavi ori nu își găsesc tratamentul necesar, ori găsesc medicamentele prea târziu și în cantități insuficiente.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România propune reducerea taxei clawback
În acest context, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a venit cu propuneri noi pentru a evita criza medicamentelor în țara noastră. Vicepreședintele Asociației, Daniel Bran, susține ferm că singura soluție ar fi ca taxa clawback să fie redusă cu 6%.
Taxa clawback este impusă producătorilor de medicamente, nu și distribuitorilor și nici farmaciilor. Aceștia trebuie să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări.
„În ultimii ani au dispărut 2.500 de medicamente şi numărul continuă să crească. Mai mult, numărul medicamentelor care intră în România este mic comparativ cu ţările din regiune. Dacă în perioada 2017-2019, în România au intrat 350 de medicamente, în Cehia numărul a fost dublu, în Polonia de patru ori, iar în Germania de şase ori.
Deci nu numai că pleacă medicamente, medicamentele care vin sunt puţine. Soluţia este reducerea cu 6% a taxei clawback. Vedem că în perioada 2015-2021, prin intrarea medicamentelor generice în România, au fost făcute economii de 780 de milioane de euro.
Putem spune că o astfel de măsură de reducere a claback-ului cu 6%, nu numai că va creşte accesul pacienţilor români la medicamente, dar la sfârşitului anului 2025 vom avea şi o reducere de cost de 17 milioane de euro”, a declarat recent Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, potrivit Antena 3.