Fata de performantele inregistrate de pietele de asigurari din Uniunea Europeana, cele obtinute de cele zece tari candidate la integrare (Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Romania, tarile baltice) sunt mult mai modeste. Rata medie de penetrare a asigurarilor, unul din indicatorii care reflecta cel mai fidel importanta acestui sector in economie, este, in medie, de 3,4% din PIB in UE si de 2% in tarile candidate. Procentele sunt valabile pentru asigurarile generale. In ce pri
Fata de performantele inregistrate de pietele de asigurari din Uniunea Europeana, cele obtinute de cele zece tari candidate la integrare (Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Romania, tarile baltice) sunt mult mai modeste. Rata medie de penetrare a asigurarilor, unul din indicatorii care reflecta cel mai fidel importanta acestui sector in economie, este, in medie, de 3,4% din PIB in UE si de 2% in tarile candidate. Procentele sunt valabile pentru asigurarile generale. In ce priveste asigurarile de viata, decalajul este si mai mare, respectiv 4,9% in Uniunea Europeana si doar 1% in cele 10 tari candidate la aderare. Romania este una din tarile care contribuie la adancirea acestui decalaj. In 1999, de pilda, anul la care se refera studiul, la nivel global, asigurarile au insemnat doar 0,75% din PIB, procentaj aflat sub media tarilor candidate. Situatia nu s-a schimbat de atunci semnificativ.
In ceea ce priveste volumul de prime subscrise, Polonia si Cehia detin impreuna 68% din total piata a tarilor candidate la integrarea in UE, in timp ce cinci state din acest grup (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia) reprezinta 64% din volumul primelor de asigurari de viata, respectiv 56% din volumul primelor de asigurari generale. Romania se situeaza mult sub celelalte candidate si in ceea ce priveste densitatea asigurarilor. Daca in Slovenia s-au subscris in medie prime de asigurare in valoare de 366 de dolari pe cap de locuitor, in Polonia 117 dolari, iar in Ungaria 124 dolari, Romania ocupa ultimul loc si la acest indicator, cu doar 12,5 dolari/cap de locuitor.
Polonia si Ungaria domina topul
Analiza comparativa realizata de Roland Berger releva faptul ca pietele de asigurari din Polonia si Ungaria au un avans, considerabil fata de cele din celelalte tari candidate la UE. Polonia este, de altfel, singura piata comparabila cu cele din tarile dezvoltate, atat ca performante, cat si in ceea ce priveste adaptarea legislatiei la cerintele UE. Din cele 33 de companii de asigurari generale existente pe piata poloneza, 17 sunt firme cu capital majoritar strain. Proportia este mai mare la societatile de asigurari de viata; din cele 30 de companii, 20 sunt straine.
In ceea ce priveste piata ungara a asigurarilor, ca si cea poloneza, este o piata care beneficiaza de o legislatie adaptata normelor UE. Din aprilie 2000, supravegherea pietei se face de catre o institutie unica a industriei serviciilor financiare. Masura, propusa si la noi cu ceva timp in urma, a fost abandonata, fiind considerata nepotrivita pentru stadiul actual de dezvoltare a pietelor financiare romanesti. Ca in majoritatea tarilor candidate, si in Ungaria, primele de asigurare sunt deductibile din impozitul pe venitul personal, fapt care s-a reflectat in 2000 in dinamica accentuata a sectorului asigurarilor de viata, acesta inregistrand o crestere in termeni reali de 24,2%.
In ce priveste sansele de reducere a decalajului dintre piata romaneasca a asigurarilor si pietele celorlalte tari candidate la UE, studiul considera ca acestea depind de o serie de factori, cum ar fi numirea membrilor CSA, modificarea legislatiei fiscale care sa permita deductibilitatea primelor, redimensionarea pietei si cresterea concurentei.