România este codașă la vaccinare în Europa! În această săptămână, Uniunea Europeană a salutat atingerea unui important obiectiv, respectiv, vaccinarea a 70% din populație, dar, în țările mai sărace ale organizației, rata nu a ajuns nici măcar la un sfert.
Cifrele din Bulgaria ies cel mai mult în evidență, dar ilustrează și marile disensiuni dintre Est și Vest, disensiuni care s-au adâncit în ultimele luni. În Bulgaria a fost vaccinată cu ambele doze numai 20% din populație, iar în România procentul este de 32%.
România este codașă la vaccinare în Europa! Rata de vaccinare, sub jumătate față de țările vestice
Prin comparație, Germania, Franța, Olanda, Spania și Irlanda depășesc un procent de 70%.
Marea diferență se datorează în parte campaniei agresive – și uneori, controversate – din țările occidentale, mai ales din Franța, unde vaccinurile au fost promovate în forță.
Dar asta reflectă și corupția și neîncrederea adânc înrădăcinată a autorităților din unele țări din Est, precum și temerile legate de siguranța vaccinurilor, arată bloomberg.com.
Potrivit unui sondaj al celor de la Eurobarometru, apărut în luna iunie, aproximativ 23% dintre bulgari nu vor să fie vaccinați, comparativ cu media de 9% din UE. Încrederea în guvernele respective este cea mai redusă din UE.
Dacă numărul redus al vaccinărilor a dus la o creștere a numărului de cazuri, asta va avea repercusiuni economice, ar contribui la reducerea resurselor din spitale și ar crea greutăți firmelor de afaceri, subminând totodată capacitatea lor de a atrage turiștii atât de doriți în stațiunile de la Marea Neagră.
Rata cazurilor de coronavirus din Bulgaria la nivelul a 14 zile se situează în jurul cifrei de 190 la 100000 de locuitori, sub media UE. Dar numărul deceselor depășește 30 la 100000, potrivit ECDC, peste triplul celor din UE.
Marea diferență dintre Est și Vest
Marea diferență dintre Est și Vest în privința vaccinurilor este unul dintre principalele motive pentru care pandemia s-a răspândit în Europa. Există totodată diferențe și în privința situației materiale și a vârstei, diferențe care, potrivit declarațiilor Consiliului European pentru Relații Externe, “vor persista pe continent încă mulți ani de-acum încolo”.
“Pe măsură ce Europa se confruntă cu consecințele mai îndelungate ale pandemiei, aceste diferențe în materie de experiență se vor transforma dintr-o disensiune tacită într-una majoră“, se arată într-un raport din această săptămână.
“Asta ar putea avea implicații profunde pentru câteva dintre cele mai mari proiecte din Europa”, inclusiv în privința circulației și în privința planului de redresare valorând miliarde de euro.
Deși vaccinarea merge mai bine în Slovacia, Croația și Slovenia – aproximativ 50% – toate aceste trei țări se situează încă sub media UE. Ungaria este singura excepție din regiune, cu 65%.
Bulgaria anunță noi restricții
Joi, Bulgaria a anunțat noi restricții pentru baruri și restaurante, încercând astfel să limiteze răspândirea virusului. Dar, în pofida numărului crescând de spitalizări și decese, premierul Stefan Ianev a exclus vaccinarea obligatorie.
“Este dreptul fiecăruia să decidă cum să-și gestioneze propria viață și sănătatea personală”, a declarat el în această săptămână.
Guvernul interimar a deschis centre de vaccinare în mall-uri și în parcuri, dar autoritatea lor este extrem de limitată. Țara se confruntă cu o instabilitate politică și se îndreaptă spre o a treia rundă de alegeri în acest an după ce partidele au eșuat de mai multe ori în eforturile lor de a forma un guvern.
Lipsa de cereri în materie de vaccinuri a silit guvernul să vândă sau să doneze mii de vaccinuri altor țări înainte ca ele să expire. România trimite și ea vaccinuri în străinătate.
“Numărul mare de decese datorate coronavirusului este îngrijorător”, a declarat, joi, ministrul bulgar al sănătății, Stoicio Kațarov. “În materie de vaccinare, ăsta este reversul medaliei. Ultimul loc în privința vaccinării este în primul rând o problemă de moralitate. Asta e legătura logică”.
Sursă foto: Dreamstime.