Vestea momentului în România! Cutremurul din Turcia a reamintit oamenilor cât de expuși sunt. Din păcate, țara noastră s-ar afla într-o situație mult mai rea dacă s-ar afla în locul Turciei.
Tragedia din Turcia, în urma căreia au murit mii de oameni, iar bilanțul nu este încă unul definitiv, a cutremurat toată planeta. Mai mult, cutremurul a reamintit oamenilor cât de vulnerabili sunt.
România și Turcia sunt singurele țări din Europa care au un sistem de asigurări obligatorii de calamitate bazat pe existența unui Pool de Asigurare, scrie studiifinanciare.ro. Totuși, în Turcia, una dintre două clădiri este asigurată de calamitate din cauză că măsura a fost obligatorie. În România, scenariul este unul mult mai trist și asta pentru că doar două locuințe din zece sunt asigurate.
Moldova este cea mai expusă zonă la cutremur, arată statistica asigurărilor de locuințe. Aceeași statistică arată că gradul de cuprindere în asigurare, de 20%, este pentru București și Ardeal, în timp ce media în restul țării este de 10-15%.
Studiul EIOPA arată că media în Uniunea Europeană este de 63% locuințe asigurate, în timp ce România are cel mai mic grad de asigurare din Europa.
România, expusă la pierderi financiare masive
În situația unui astfel de scenariu tragic, România ar fi expusă la pierderi financiare uriașe, mult mai expusă decât Turcia, țară în care pierderile sunt evaluate la aproape 20 de miliarde de dolari în primă fază.
Sistemul din România presupune ca toți proprietarii de locuințe să se asigure împotriva dezastrelor naturale, doar că nimeni nu aplică amenzile stabilite prin lege pentru cei care nu o respectă.
Oamenii ar trebui să achiziționeze o poliță emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor care costă 20 de euro anual pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro anual pentru locuințele din chirpici sau alte materiale mai puțin rezistente. Polița este o protecție împotriva daunelor provocate de cutremure, inundație naturală și alunecări de teren în limita a 10.000 de euro pentru casele de chirpici și a 20.000 de euro pentru cele din materiale moderne.
Din păcate, polița acoperă prea puțin, mai ales dacă ne referim la locuințele din orașe mari, acolo unde prețurile imobiliarelor trec cu mult limita asigurată. În plus, bunurile nu sunt acoperite.
Pentru o protecție completă este nevoie de polițe facultative
Polițele facultative pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Chiar dacă condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă toate produsele ”acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate”, mai scrie sursa anterior citată.
Pentru o astfel de asigurare, românii ar trebui să scoată din buzunar între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Drept exemplu, pentru o locuință în București, evaluată la 100.000 de euro, asigurarea facultativă va costa între 100 și 150 de euro pe an, în jur de 10 euro pe lună. Costul este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită.
Puțini români dețin trusă de primul ajutor în caz de cutremur
Peste 80% dintre români spun că știu ce ar trebui să facă în cazul unui cutremur, însă doar 28% dețin o trusă de prim ajutor pentru astfel de scenarii, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES.
Sondajul arată că oamenii se tem cel mai mult de incendii (55%), cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundații (24%), furt din locuințe (20%) și alunecări de teren (14%).
„România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să știe cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliță de asigurare a locuinței”, a declarat anul trecut Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.