România este dependentă de importurile de energie. De ce cantități are nevoie țara noastră

Sursa: Pixabay

România este complet dependentă de importurile de energie. Țara noastră a ajuns într-o astfel de situație din cauza opririi planificate a unui reactor de la Cernavodă. Câte energie primește România de la vecinii săi și cât de gravă este situația?

Potrivit ZF.ro, în prima zi a acestei săptămâni, Româia a demonstrat că este complet dependentă de importurile de energie, iar oprirea reactorului de la Ceravodă este principala cauză a acestei probleme.

Mai exact, datele Transelectrica arată că în momentul de față România importă energie electrică de la vecinii săi de peste 1.500 MW, în contextul în care din toată flota de producţie a ţării, de 17.600 MW, nu produce acum decât 5.705 MW.

În ceea ce privește capacitatea Hidroelectrica, potrivit sursei citate, jumătate din ea este indisponibilă, iar din cărbuni funcţionează într-un procent de 16%. De cealaltă parte, din 3.000 MW de eoliene nu livrează energie în sistem decât 310 MW.

De menționat este faptul că, sunt aproape doi ani de zile de când România a devenit importator net de energie. Această situație demonstrază, de fapt, lipsa acută de investiţii în unităţi noi de producţie.

Unul dintre efectele importului de energie în reprezintă prețurile, care în acest moment se îndreaptă spre pragul de 100 de euro pe MWh.

România, competitivă pe piața internațională

Chiar dacă la capitolul energie, România este dependentă de importuri, din alte puncte de vedere, țara noastră s-a redresat considerabil. Mai exact în primele trei ale acesui an, exporturile FOB au crescut semnificativ.

„În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2021, exporturile FOB („Free on Board”, adică prețul la frontiera țării exportatoare, conform INS) au însumat 17719,5 milioane de euro , iar importurile CIF („Cost Insurance Freight”, adică prețul la frontiera țării importatoare) au însumat 23046,5 milioane de euro”, se arată într-un comunicat INS.

Anunțul a fost confirmat și de premierul Florin Cîțu care s-a arătat încrezător în toate măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus. acesta susține că România devine competitivă pe piața internațională, conform datelor INS.

„Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic și se vede. România devine competitivă pe piața internațională”, a declarat premierul Florin Cîțu într-o postare publicată pe Facebook, referitoare la datele INS.