A murit Iosif Cosma Roman, zis și „Moș Sâvu”
România este în doliu, după ce Iosif Cosma Roman, unul dintre ultimii veterani de război din Alba, s-a stins din viață la vârsta de 100 de ani. Trupul neînsuflețit al lui „Moș Sâvu” a fost depus la capela cimitirului Chip din Alba Iulia. Acesta va fi înmormântat vineri, pe 11 august, cu onoruri militare, a anunțat Cercul Militar Alba Iulia.
„Trupul neînsufleţit al veteranului de război se află depus la capela cimitirului Chip din Alba Iulia, iar slujba înmormântării va fi mâine, vineri, de la ora 13,00. Va fi înmormântat cu onoruri militare de către un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu ‘Apulum’. Mulţumim, moş Sâvu, pentru jertfa de armă din război şi pentru întâlnirile istorice de neuitat! Dumnezeu să-l ierte şi să-i aşeze sufletul deosebit în Rai, alături de camarazii săi plecaţi, rând pe rând, să întregească Oastea Cerească!”, a transmis Cercul Militar Alba Iulia.
Iosif Cosma Roman a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani pe data de 28 martie 2023. Atunci, el a fost vizitat de elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia și de șeful Cercului Militar, care i-au adus daruri. Atunci, veteranul de război le-a spus tinerilor să își iubească țara și să nu îi uite pe cei care și-au vărsat sângele pentru patrie.
Pericolul morții l-a însoțit pe toată durata războiului
Iosif Cosma Roman a participat la luptele împotriva armatei ungare, care s-au desfășurat în zona Aiudului și au durat două săptămâni. Acolo, ar fi existat cuiburi de mitralieră maghiară care opuneau rezistență. Fratele acestuia, sergentul Simion, este împușcat grav în timpul luptelor, pe raza localității Livezile, iar din cauza rănilor nu a mai participat la război.
Tot atunci, veteranul a fost grav rănit la ambele mâini. După ce s-a refăcut la spitalul Craiova, a fost înrolat din nou, contingentul său ajungând la Oarba de Mureș. Este luat pe front, iar împreună cu camarazii săi, ajunge până în Munții Tatra, din Cehoslovacia.
Pericolul morții l-a însoțit pe toată durata războiului, a povestit Iosif Roman. În Ungaria, o schijă l-a rănit la cap, iar cea care i-a oblojit rănile a fost o rusoaică soldat. De asemenea, alături de camarazii săi a suferit și de foame. Aceștia s-au confruntat și cu păduchi, pe care îi numeau „partizani”. „Îi luam cu mâna cum iei în palme nisipul”, a povestit acesta.
Din Cehoslovacia, s-au întors pe jos timp de câteva luni. Ajuns acasă, s-a căsătorit și a avut doi copii, un băiat și o fată. Acesta din urmă a murit în urmă cu mai mulți ani. Și-a construit o casă în Alba Iulia și a fost mulți ani vecin cu fotograful Marii Uniri, Samoilă Mârza.