A murit profesorul și lingvistul Alexandru Niculescu
România este în doliu! Alexandru Niculescu, profesor și lingvist de renume, s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani. Stabilit la Paris, unde solicitase azil politic în perioada regimului comunist, Alexandru Niculescu a rămas o personalitate marcantă și respectată în rândul exilului românesc, continuând să fie o voce influentă în dezbaterile privind situația României.
După ce a absolvit Facultatea de Litere în 1950, acesta a predat timp de 35 de ani lingvistică romanică și lingvistică românească la Universitatea din București. În 1985, a cerut azil politic în Franța, devenind una dintre vocile de seamă ale exilului românesc în ultimele decenii ale regimului comunist.
Ca profesor asociat la Universitatea Paris IV – Sorbona, Alexandru Niculescu a predat și la universități prestigioase precum cele din Viena și Padova. De asemenea, a obținut prin concurs prima catedră de limba română la Universitatea din Udine, consolidându-și reputația academică pe plan internațional.
”S-a stins din viață, la Paris, la 96 de ani, profesorul și lingvistul Alexandru Niculescu. A fost un strălucit urmaș al profesorilor săi, marii lingviști Alexandru Rosetti, alături de care este în această fotografie, și Iorgu Iordan.
Imediat după absolvirea Facultății de Litere, în 1950 și până în 1985, a predat lingvistică romanică și lingvistică românească la Universitatea din București. În 1985 a cerut azil politic în Franța și a fost una dintre vocile respectate ale exilului românesc, în ultimii ani ai comunismului. Profesor asociat la Universitatea Paris IV – Sorbona, a fost profesor la Viena, Padova și a ocupat prin concurs prima catedră de limba română a Universității din Udine.
Când avea deja 89 de ani, am avut bucuria să îmi ofere ultima sa lucrare, “Creștinismul românesc. Studii istorico-filologice”. A fost apreciat în Italia, Franța, în România poate mai puțin decât ar fi meritat. Transmit soției sale, doamna academician Florica Dimitrescu-Niculescu și fiului său, istoricul Adrian Niculescu, întreaga mea compasiune. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris pe Facebook Ionuț Vulpescu.
S-a stins și jurnalistul francez Olivier Todd
Este doliu și în Franța, după ce jurnalistul și scriitorul Olivier Todd, renumit pentru biografia sa consacrată lui Albert Camus, a încetat din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. Vestea decesului a fost confirmată sâmbătă de fiul său, istoricul și demograful Emmanuel Todd, în urma unei informații apărute în cotidianul Le Monde.
Născut în 1929 la Neuilly-sur-Seine, lângă Paris, Olivier Todd și-a construit o carieră notabilă în jurnalism și literatură. În anii 1960 și 1970, a colaborat cu BBC și revista Le Nouvel Observateur, relatând evenimente importante, inclusiv Războiul din Vietnam. În 1977, s-a alăturat redacției cotidianului L’Express, unde a deținut funcția de redactor-șef adjunct.
De-a lungul carierei sale, Todd a scris numeroase biografii apreciate, inclusiv cele dedicate cântărețului belgian Jacques Brel (1984), scriitorului Albert Camus – o lucrare premiată în 1996 cu distincții precum Premiul France Télévision, Premiul Memorial și Marele Premiu Literar Ajaccio – și scriitorului André Malraux (2001). Mai multe puteți citi aici.