Tulpina indiană continuă să se răspândească la nivel global, și ar putea deveni în curând dominantă. Este mult mai contagioasă decât celelalte virusuri, lucru care îi îngrijorează pe oficialii din sănătate.
În România, tulpina indiană a făcut deja o victimă. Este vorb adespre o femeie de 72 de ani din Argeș, care a murit. Aceasta era internată la secția ATI de la spitalul județean Pitești. Se apre că aceasta nu a călătorit în străinătate, iar în prezent nu se știe de unde a putut contacta virusul.
Totodată, o altă pacientă, din același județ și tot nevaccinată anticovid, este în stare gravă la terapie intensivă, infectată cu aceeași mutație, iar medicii fac tot posibilul să o salveze.
De menționat este faptul că, din testele analizate, în România au fost depistate în total 44 de cazuri de tulpina Delta în România, însă numărul ar putea fi mult mai mare.
În acest context, Organizația Mondială a Sănătății, dar și Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile atrag atenția că până la sfârșitul lunii august tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global.
Ce spun oficialii români despre tulpina indiană
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit despre noua mutație a coronavirusului. Potrivit acestuia, se transmite mult mai repede decât virusul de până acum, și poate reduce eficiența vaccinurilor în cazul în care schema de vaccinare nu este completă.
„Are capacitatea de a deveni tulpina majoritară, dominantă în ceea ce privește numărul de cazuri prin faptul că are această capacitate de trasmitere crescută cu 60%, se poate asocia cu reducerea eficienței vaccinurilor dacă nu completăm schema de vaccinare″, a spus acesta.
De menționat este faptul că, până în prezent, în România, doar 25 % din populația eligibilă a făcut schema completă de vaccinare.
În acest context, coordonatorii campaniei vor intensifica imunizarea mai ales în medicul rural. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății a anunțat că numărul echipelor din mediul rural vor crește, pentru ca toți cei care doresc să se vaccineze să o facă foarte ușor.
„Vom crește numărul de echipe care să ajungă în medicul rural, acest lucru se întâmplă deja, dar vom face lucrurile sistematic pentru fiecare comunitate, pentru fiecare localitate, astfel încât cei care își doresc să se vaccineze să o facă foarte ușor”, a spus acesta.