România este pe primul loc în Europa la procentul celor ce folosesc TikTok pentru știri

TikTok

SURSA FOTO: Dreamstime

TikTok este o aplicație din ce în ce mai folosită de către români. Aceștia aleg modalitatea de a viziona ,,știri” pe această platformă și tot mai mulți oameni au renunțat să mai urmărească ceea ce se întâmplă la TV.

România e pe primul loc în Europa la procentul celor ce folosesc TikTok pentru știri

Potrivit raportului Digital News Report 2023 realizat de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului și Universitatea Oxford, numărul persoanelor care sunt interesate de știri a scăzut cu aproximativ un sfert în ultimii șase ani. Pe scurt, 48% dintre oamenii din întreaga lume sunt foarte sau extrem de interesați de știri, un total care e în scădere față de totalul de 63% cât se înregistra în 2017.

Patru din 10 persoane chestionate spun că au încredere în majoritatea știrilor, în scădere cu două puncte procentuale față de anul trecut. Totodată, cercetarea a mai raportat că mai mult de jumătate (56%) dintre cei chestionați își fac griji cu privire la diferenţierea ştirilor reale de cele false în mediul online.

În Marea Britanie, 41% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani spun că rețelele sociale sunt principala lor sursă de știri, față de 18% cât era totalul în 2015. De altfel, TikTok și Instagram au înregistrat creșteri în utilizare, iar Instagram este acum o sursă de știri pentru 14% dintre oameni, iar pentru 6% dintre ei este TikTok.

România e pe primul loc în Europa la procentul celor ce folosesc TikTok pentru știri.

Cifrele sunt mult mai mari pentru utilizatorii tineri. Unul din cinci (20%) tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani primeşte știri de la TikTok, în creștere față de 15% anul trecut. Raportul arată că platforma „este rețeaua socială cu cea mai rapidă creștere din sondajul nostru”.

Cu toate acestea, nu este vorba despre știri de la furnizorii tradiționali de știri. Utilizatorii TikTok au mai multe șanse să primească știri pe platformă de la celebrități, influenți sau creatori obișnuiți decât instituțiile de știri sau jurnaliştii mainstream.

„Generațiile mai tinere, care au crescut cu rețelele de socializare, acordă adesea mai multă atenție influencerilor sau celebrităților decât jurnaliștilor, chiar și atunci când este vorba de știri”, subliniază Digital News Report 2023.

Pentru generația TikTok, termenul „știri” are un sens mult mai larg decât în sensul său tradițional, în care accentul se pune pe politică sau pe relațiile internaționale. Pentru acești tineri, știrile „înseamnă orice lucru nou, în toate sectoarele: sport, divertisment, bârfe, actualitate, cultură, artă, tehnologie etc.”, după cum a subliniat Reuters într-un alt studiu consacrat special acestui subiect anul trecut.

Raportul se bazează pe sondaje online realizate de YouGov, la care au participat 94.000 de persoane din 46 de țări.

TikTok reprezintă o amenințare la nivel global

TikTok a devenit sursa nr. 1 pentru informații despre sănătatea mintală în rândul copiilor”, a declarat Sissy Goff, terapeut licențiat și autor.

„Am tot timpul fete care reproduc ceea ce au auzit un influencer spunând despre orice problemă de sănătate mintală.

Opt din 10 adolescenți au declarat că social media îi ajută să se simtă mai conectați cu prietenii lor, potrivit unui sondaj recent realizat de Pew. Aproape 70% au spus că social media îi ajută să se simtă susținuți în momentele dificile. Dar acest sprijin este adesea detașat de relațiile reale.